matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie wykładnicze
Sylwia:
Pomoże mi ktoś? Powinny wyjść dwie odpowiedzi a mi wychodzi tylko jedna...
1
1
(
)
2x
−12 * (
)
x
+ 27 = 0
3
3
Powinno wyjść x
1
=−2 ; x
2
=−1 Mi wychodzi tylko x=−2...
2 paź 14:03
Trivial:
Wykorzystaj podstawienie:
1
u = (
)
x
wraz z założeniem u > 0.
3
2 paź 14:05
Sylwia:
dzieki, juz mam
2 paź 14:10