Drut o długości 26 cm dzielimy na dwie części.
Alexa: Drut o długości 26 cm dzielimy na dwie części. Z pierwszej tworzymy brzeg prostokąta, w którym
stosunek długości boków jest równy 2:1, z drugiej brzeg prostokąta w którym stosunek długości
boków jest równy 5:1. Jak należy podzielić drut, aby suma pól tych prostokątów była
najmniejsza?
W odpowiedziach jest napisane, że 10 cm i 16 cm, jednak nie mam pojęcia jak do tego dojść i
mimo prób zawsze coś się psuło. Ktoś pomoże?
2 paź 13:39
shaka:
Niech x i y oznaczają części na jakie został podzielony drut,gdzie y=26−x i x∊(0;26) −tylko
wtedy istnieją obie części x i y.
Chcemy utworzyć 2 prostokąty których suma pól jest najmniejsza. Niech z nich ma obwód(brzeg) x,
a drugi
26−x.
Oznaczmy boki pierwszego prostokąta przez a i b,drugiego przez c i d.
Dla pierwszego mamy:
2a+2b=x,ale b=2a(stosunek boków 2:1),stąd :6a
=x⇒a=x6
Analogicznie dla drugiego: 2c+2d=26−x ⋀ c=5d ⇒d=26−x12
Wyznaczam pola prostokątów P1 i P2 w zależności od zmiennej x;
P1=a*b=2a2=2(x6)2, oraz P2=c*d=5d2=5(26−x12)2.
Tworzę funkcję P(x)=P1+P2=2(x6)2+5(26−x12)2 i szukam takiego x∊(0;26) dla
którego P(x)=min.
Po przekształceniach P(x)=13x2−5*52x+5*262144.
Ułamek 13x2−5*52x+5*262144 osiąga wartość najmniejszą,gdy wyrażenie 13x2−5*52x+5*262
ma najmniejszą wartość.
Jest to równanie paraboli skierowanej ramionami w górę,która najmniejszą wartość przyjmuje w
miejscu wierzchołka. Wystarczy więc wyznaczyć xw i sprawdzić,czy xw∊(0;26):
xw=5*522*13=10 ⋀ 10∊(0;26).
Odp.: Drut należy podzielić na x=10 i y=26−x=26−10=16cm.
19 paź 14:46