oblicz dlugość przekątnej....
karola:
proszę o pomoc w zadaniu :
Krawędż podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm. Oblicz
długość przekątnej tego graniastosłupa, jeśli przekątna graniastosłupa tworzy z
przekątną jednej ze ścian bocznych kat 30 stopni.
9 mar 18:34
Eta:
Narysuj ten graniastosłup, zaznacz te przekątne i dany kąt
między nimi.
trójkąt prostokatny gdzie:
dg --- przeciwprostokątna
db -- przyprostokatna przyległa do tego kąta
a -- druga przyprostokatna przeciwległa teku kątowi
z funkcji tryg.
sin30o = a/ dg sin 30o = 1/2
to dg = a/ ( 1/2) to dg = 4* 2 = 8 cm
9 mar 18:43
karola: dziekuje bardzo

pozdrawiam
9 mar 18:50