równania kwadratowe
hahah: (x2+x+1)(x2+x+2)−12=0
x+7√x−6=0
pomocy proszee
2 paź 13:15
hahah: prsoze pomozcie!
2 paź 13:40
Trivial: No i co tutaj trzeba zrobić niby? Rozwiązać?
2 paź 13:40
hahah: wyznaczyć x
2 paź 13:47
Trivial:
b) x + 7
√x − 6 = 0
Dziedzina: x≥0
Podstawienie u =
√x. Jako, że
√x jest zawsze ≥ 0 mamy dodatkowe założenie: u≥0.
u
2 + 7u − 6 = 0
Δ = 49 + 24 = 73
| | 1 | |
u1 = |
| (−7−√73) < 0 → odrzucamy. |
| | 2 | |
| | 1 | |
u2 = |
| (−7+√73) > 0 − OK. |
| | 2 | |
Zatem:
x = ...
2 paź 13:49
Trivial:
Zastanawiam się jak sprytnie zrobić a).
2 paź 13:55
Trivial:
a) (x
2+x+1)(x
2+x+2) − 12 = 0
Wykorzystamy sprytnie podstawienie: u = x
2+x+1
a
u > 0 i Δ
u < 0 → u > 0. A zatem:
u(u+1) − 12 = 0
u
2 + u − 12 = 0
Δ = 1 + 48 = 49;
√Δ = 7
| | −1−7 | |
u1 = |
| < 0 → odrzucamy. |
| | 2 | |
Zatem:
x
2 + x + 1 = 3
x
2 + x − 2 = 0
Δ
x = 1 + 4 = 5
Gotowe.
2 paź 13:58
Vax: W a) wystarczy podstawić 0 < t = x2+x+1, wtedy równanie jest równoważne t2+t−12 = 0 ⇔
(t+4)(t−3) = 0, ale t > 0, więc t=3 czyli x2+x+1=3 ⇔ x2+x−2 = 0 ⇔ (x−1)(x+2) = 0 ⇔ x=−2 v
x=1
2 paź 13:58
Trivial:
OK błąd.
Δ
x = 1 +
8 = 9.
2 paź 13:59
Vax: Δ = 5 ?!?!
2 paź 13:59
Trivial: Już poprawiłem.
2 paź 13:59
Vax: Ok
2 paź 13:59
Trivial: Tak to jest jak się rękami rozwiązuje zadanie, a głową myśli co ugotować na obiad.
2 paź 14:01
Vax: Ja mam naleśniki
2 paź 14:02
Eta:
A ja gołąbki
2 paź 14:03
Vax: O, ja gołąbki wczoraj miałem
2 paź 14:04
Eta:
@
Trivial ..... najprościej : jajka na twardo
2 paź 14:04
Trivial:
A ja gołąbki mam za oknem. Latają sobie.
2 paź 14:04
Eta:
U mnie też ... siedzą na parapecie
2 paź 14:05
hahah: da się to zadanie zrobić bez delty? nie przerabialiśmy tego jeszcze na matematyce i pani kazała
nam wpaść na jakiś sposób
2 paź 14:23
Vax: No to bez delty, mamy:
x
2+x−2 = 0
Mnożymy obustronnie przez 4 dostając:
4x
2+4x−8 = 0
czyli
(2x+1)
2−9 = 0
Korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia a
2−b
2 = (a−b)(a+b)
(2x+1−3)(2x+1+3) = 0
(2x−2)(2x+4) = 0 /:4
(x−1)(x+2) = 0
x=−2 v x=1
2 paź 14:25