awdawd
ludwik: 4x4 +4x3 −9x2=x−2
jak rozwiązać to równanie szybko bez dzielenia 2 razy i korzystania z twierdzenia o
pierwiastkach wymiernych (niewymiernych)
2 paź 13:13
ludwik:
2 paź 13:18
Trivial: niewymiernych?
2 paź 13:20
ludwik: calkowitych(wymiernych)
2 paź 13:20
Trivial:
4x4 + 4x3 − 9x2 − x + 2 = 0
Rozwiązywanie twierdzeniem o pierwiastkach wymiernych jest szybsze niż myślisz. Jeżeli
poszukujesz wzorów na Δ to muszę cię rozczarować. Są one bardzo skomplikowane.
2 paź 13:22
ludwik: nauczycielka nam mowila zeby dzielenie bylo ostatecznoscia, nie ma tu innej mozliwosci ?
2 paź 13:25
Trivial:
Jak dla mnie to tylko tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu.
Zdradzę pewien trick, dzięki któremu ograniczysz liczbę mnożeń potrzebnych do obliczenia
wartości wielomianu.
Zapisz wielomian w postaci:
w(x) = 4x4 + 4x3 − 9x2 − x + 2 =
= x(4x3 + 4x2 − 9x − 1) + 2 =
= x(x(4x2 + 4x − 9) − 1) + 2 =
= x(x(x(4x+4) − 9) − 1) + 2.
Teraz już szybko policzysz.
2 paź 13:27
Trivial:
Można też od razu zauważyć, że 1 jest pierwiastkiem wielomianu. (Warto sprawdzić na samym
początku możliwości: 1 i −1, bo często są rozwiązaniem).
4 4 −9 −1 2
1 4 8 −1 −2
4 8 −1 −2 0
w(x) = (x−1)(4x3+8x2−x−2)
Teraz bez problemu zauważysz symetrię.
w(x) = (x−1)[4x2(x+2) −(x+2)] = (x−1)(x+2)(4x2−1)
Kontynuując:
w(x) = (x−1)(x+2)(2x−1)(2x+1).
Gotowe.
2 paź 13:33
Eta:
4x4−4x3+8x3−8x2−x2+x−2x+2= 4x3(x−1) +8x2(x+1)−x(x+1)−2(x+1)=
= (x−1)(4x3+8x2−x−2)= (x−1)[4x2(x+2)−(x+2)]= (x−1)(x+2)(4x2−1)= (x−1)(x+2)(2x−1)(2x+1)
2 paź 13:45