rozwiąż równanie wymierne, proszę o pomoc i wytłumaczenie jak to zrobić
Piotras: | x+2 | | x+3 | | 2 | |
| = |
| + |
| |
| x−1 | | x−3 | | x2−5x+6 | |
2 paź 12:50
Problemowa: | | x+2 | |
Najpierw wyznaczasz pierwiastki z równania kwadratowego i otrzymasz postać |
| = |
| | x−1 | |
| | x+3 | | 2 | |
|
| + |
| . Dalej sprowadzasz wszystko do jednakowego mianownika i bez |
| | x−3 | | (x−3)(x−1) | |
trudu powinieneś to wyliczyć.
2 paź 13:03
Problemowa: No i dziedzinę jeszcze musisz wyliczyć. W sumie od tego powinieneś zacząć
2 paź 13:04
Piotras: Pomocy

! jak mam to zrobić, proszę o wytłumaczenie
| x+2 | | x+3 | | 2 | |
| = |
| + |
| |
| x−1 | | x−3 | | x2−5x+6 | |
2 paź 13:05
Piotras: czyli D − x≠1 i x≠3 , musze wyliczyć deltę i x1 , x2,x3
2 paź 13:09
Problemowa: Dobra może od początku. Równanie kwadratowe w ostatnim ułamku zamieniasz na postać iloczynową.
Czyli liczysz deltę (Δ=1), a potem według wzorów liczysz x
1=1 x
2=3. Więc dochodzisz do
| | x+2 | | x+3 | | 2 | |
postaci |
| = |
| + |
| . Potem robisz wszystko na jedną stronę i |
| | x−1 | | x−3 | | (x−3)(x−1) | |
| | x+3 | | 2 | | x+2 | |
masz 0 = |
| + |
| − |
| . Teraz sprowadzasz wszystko do |
| | x−3 | | (x−3)(x−1) | | x−1 | |
jednakowego mianownika, którym będzie (x−1)(x−3) i otrzymujesz równanie 0 =
| | (x+3)(x+1)+2−(x+2)(x−3) | |
|
| |
| | (x−1)(x−3) | |
2 paź 13:12
Problemowa: Teraz wiesz, że dziedziną jest x∊R\{1,3}
2 paź 13:13
Problemowa: No i dalej tylko wymnażasz nawiasy
2 paź 13:13
Piotras: ok, dzięki, a możesz mi jeszcze wytłumaczyć dlaczego , skoro x1=1 i x2=3 zapisujemy :
(x−1)(x−3)
2 paź 13:14
Problemowa: ze wzoru na postać iloczynową funkcji. (x−x1)(x−x2)
2 paź 13:16
Piotras: a czy licznik nie powinien wyglądac tak: (x+3)(x−1)+2−(x+2)(x−3)
2 paź 13:22
Problemowa: tak tak minusa zjadłam
2 paź 13:23
Piotras: zjadłaś czy zamieniłaś na +
2 paź 13:25
Problemowa: zmieniłam, przez przypadek na +
2 paź 13:27
Piotras: ok , dzięki
2 paź 13:39
Piotras: na końcu po wymnożeniu wyszło mi : x−5=0 , dobrze
2 paź 13:42
Problemowa: Mnie wyszło 3x = − 5. Przemnóż jeszcze raz. Pamiętaj, że po (x+3)(x−1)+2 jest minus czyli po
wymnożeniu wyrażenia (x+2)(x−3) zmieniasz znaki na przeciwne
2 paź 13:50
Piotras: aaaa, ok, dzięki
2 paź 13:52
Piotras: zgadza się, teraz wyszło mi to samo

dzięki pozdrawiam
2 paź 13:55
Problemowa:
2 paź 13:59