Działania na pierwiastkach
Koresy: √198 − 140√2 − √198 + p140√2
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu tego zadania
2 paź 12:50
Koresy: pomyłka srry drugi pierwiastek ma wyglądać √198 + 140√2
2 paź 12:52
Godzio:
Stawiam 100 zł że tam się kryją wzory skróconego mnożenia
2 paź 12:53
Trivial:
√198−140√2 − √198+140√2 = √2(√99−70√2 − √99+70√2) = x/2
2(99−70√2 − 2√992−702*2 + 99+70√2) = x2
2(198 − 2√9801−9800) = x2
x2 = 2*(198−2) = 2*196 = 392
x = ±√392 = ±14√2.
Ale √198−140√2 < √198+140√2, zatem:
x = −14√2.
2 paź 13:09
Eta:
(10−7√2)2= ....... = 198−140√2
√a2= |a|
i mamy
10 −7√2−10 −7√2= −14√2
2 paź 13:19
Trivial:
2 paź 13:20
Eta:
2 paź 13:34
Eta:
znana metoda postępowania " zwinięcia " wyrażenia pod pierwiastkiem do postaci (a±b)
2
2ab= 140
√2 /:2
a*b= 70
√2 i a
2+b
2= 198 to: a= 10 i b= 7
√2
2 paź 13:38
Trivial: Mechanicznie więcej liczenia, ale od czego jest kalkulator.
2 paź 13:39