matura dwujęzyczna
Suzie: Numbers 2x-1, 3-x, x2+x-7 are the first, second and third term of the decreasing
arithmetical progression (an)
a) calculate the difference of the progression
b) calculate x
c) calculate the sum of the first ten terms of the arithmetical progression
9 mar 18:23
Mickej: no to maturzystko dwu języczna nie wiem czego nie wiesz
9 mar 18:28
Suzie: Ja jestem ze zwykłej, ale to zadanie dla klasy dwujęzycznej...

a jeśli chodzi o
rozumienie zadania, to rozumiem, mi chodzi o rozwiązanie
9 mar 18:32
Suzie: Bo trochę się w tym wszystkim gubię
9 mar 18:42
Eta:
Napisz po polsku treść OK to Ci pomogę
9 mar 18:49
Suzie: liczby 2x-1, 3-x, x2+x-7 są pierwszym, drugim i 3 wyrazem malejącego ciągu
arytmetycznego.
a. oblicz różnice ciągu
b. Oblicz x
c. oblicz sumę pierwszych dziesięciu wyrazów tego ciągu
9 mar 18:51
Eta: OK

pomagam!
9 mar 18:55
Eta:
a, b, c --- tworzac. arytm to 2b = a +c
więc skoro liczby z zad. tworzą ciąg arytm. to
2( 3- x) = 2x - 1 +x2 +x - 7 wymnóz uporzadkuj i otrzymasz:
x2 +5x - 14=0 Δ= 81 √Δ = 9
x1 = 2 x2= - 7
dla x= 2 mamy ciąg: 3, 1, - 1 --- malejący
x = - 7 mamy: - 15, 10, 35 --- rosnący
więc przyjmujesz tylko x = 2
odp: do b) x = 2
ciąg 3, 1, - 1 to r= - 2 a1 = 3 --- to odp do a)
odp do c)
s10 = ( a1 + a10) * 10/2 gdzie a10 = a1 + 9r
to a10 = 3 - 18 = - 15
podstaw do zwzoru i oblicz S10
Powodzenia !
9 mar 19:07
Suzie: dziękuję
9 mar 19:09
Eta: OK
9 mar 19:21
dfg:

γβΔ≠≈≈≈≈≈≈≈⇒⇒⇒⇒⊂∊∊∊∊⊂∑∑∑∑γδδδδδ
21 maj 12:34
Rockman: No tak, angielski to taki trudny język
2 sty 14:16