Logarytmy i nierówność
Problemowa: Kolejne ciekawe zadanko

Rozwiąż graficznie nierówność log
0,5 (x+2y−4) ≥ − 1.
Doszłam już do tego, że dziedziną jest x +2y > 4
Doszłam też do tego, że log
0,5 (x+2y−4) ≥ log
0,5 2
No i tutaj stanęłam... Próbowałam zrobić coś takiego x+2y−4 > 2 (też z własności logarytmów),
ale dochodzę do jednego równania z dwoma niewiadomymi x + 2y > 6. Pytanie co dalej
2 paź 11:39
Godzio:
| | 1 | |
x + 2y > 4 ⇒ y > − |
| x + 2 |
| | 2 | |
log
1/2(x + 2y − 4) ≥ − 1 (
zmiania znaku nierówności przy podstawie ∊ (0,1) )
x + 2y − 4 ≤ 2
y ≤ − x + 6
Znajdź teraz część wspólną tych dwóch obszarów (jeden z dziedziny, drugi z rozwiązania)
2 paź 11:45
Problemowa: A no tak... Nie wyznaczyłam y z dziedziny... Stąd druga nierówność. Dzięki
2 paź 11:49
Problemowa: | | −x+6 | |
Druga funkcja powinna być y ≤ |
| |
| | 2 | |
3 paź 23:49
Godzio: Ano powinna
3 paź 23:50
Problemowa: 
Szybko się zorientowałam
3 paź 23:52
Godzio: 
Masz jeszcze jakieś ciekawe zadania ? Ja już mam swoich dość mimo że nie ruszyłem ani
jednego
3 paź 23:58
Problemowa: W sumie jedno tak

Figura F
1 jest okręgiem o równaniu x
2+y
2+4x−2y−11=0. Okrąg ten
przesunięto o wektor [2,3] i otrzymano figurę F
2. Wyznacz równanie osi symetrii figury F
1 ∪
F
2
4 paź 00:00
Problemowa: To zabieraj się do pracy, a nie!
4 paź 00:01
Godzio:

Zadanie jest akurat banalne ...

A te co mam to takie nudne zadania
Co do Twojego
x
2 + y
2 + 4x − 2y − 11 = 0 ⇒ (x + 2)
2 + (y − 1)
2 = 16
Po przesunięciu: x
2 + (y − 4)
2 = 16
| | 3 | |
Oś to będzie prosta przechodząca przez środki okręgów S1(−2,1) i S2(0,4) ⇒ y = |
| x + 4 |
| | 2 | |
A druga przez punkty przecięcia się okręgów (nie chce mi się liczyć)
4 paź 00:09
Problemowa: Dzięki

Ale z tym banalne to tak nie szalej. Wszystko jest banalne, dla kogoś kto studiuje w
tym kierunku
4 paź 00:13
Godzio:
Ej ! Dopiero zaczynam studiować
4 paź 00:14
Problemowa: Co nie zmienia faktu, że i tak jesteś bardziej wciągnięty w świat liczb i bardziej wprawiony w
robieniu taki zadanek niż ja
4 paź 00:16
Godzio: Pewno troszku tak
4 paź 00:24
Problemowa: A co Ty o tej porze jeszcze na forum robisz? Potem się nie wyśpisz i co będzie? Na wykładach
zaśniesz
4 paź 00:27
Trivial: A co to za pora?

0:30?
4 paź 00:30
Problemowa: Najwyższy czas iść spać! Zregenerować siły po ciężkim dniu
4 paź 00:32
Godzio: Mam na 13 ćwiczenia także spokojnie wstanę
4 paź 00:32
Trivial: A udowodniłeś już wszystkie nierówności?
4 paź 00:34
Problemowa: Tiaa takim to dobrze...
4 paź 00:34
Godzio:
Te co miałem to udowodniłem
4 paź 00:34
Trivial: Ja jutro nic nie mam.
4 paź 00:34
Problemowa: To nie fair! Ale w sumie to jedna z wielu zalet życia studentów
4 paź 00:37
Problemowa: NIe musisz chodzić na wszystkie wykłady, zaliczenia raz na jakiś czas no i dwie sesje. Żyć, nie
umierać!
4 paź 00:37
Trivial: A obiady kto ugotuje?! W pokoju posprząta, pranie zrobi? Ja się pytam kto.
4 paź 00:38
Problemowa: To się szuka takiej miłej osóbki, która będzie tak kochana i będzie to dla Ciebie robić
4 paź 00:39
Godzio:
Sprzątaczka
4 paź 00:39
Problemowa: Hahahaha o tym nie pomyślałam

ale za jej usługi akurat trzeba płacić i tu pojawia się
problem
4 paź 00:40
Trivial:
O tak, sprzątaczka!
4 paź 00:41
Godzio:
W każdym razie idę spać bo dzisiaj już nie wyrabiam, także dobranoc
4 paź 00:43
Trivial: noc.
4 paź 00:44
Problemowa: Wiedziałam! Miłych snów
4 paź 00:44
Trivial: Pani
Problemowa widzę się wkręca w forum.
4 paź 00:45
Problemowa: Haha jak widać. Mili i pomocni ludzie ratujący mi tyłek zachęcają do zaglądania tutaj
4 paź 00:46