WYRAŻENIA ALGEBRAICZNE
Merol: mam problem z dwoma zadaniami

1)Niech x+y+12 i x
2 + y
2 +126 Oblicz wartość wyrazenie x * y
2)Sprawdź ,czy poniższa równość jest tożsamością
7(x
2−2) − 4 (x+3)(x−3)=3x
2+ 22
2 paź 10:51
BethP: W tym pierwszym to chyba musisz podstawić te wartości pod x i y
2 paź 10:52
Godzio:
1. Nie ma treści pełnej
2 paź 10:57
Godzio:
L = 7x2 − 14 − 4(x2 − 9) = 7x2 − 14 − 4x2 + 36 = 3x2 + 22 = P
2 paź 10:58
Problemowa: W pierwszym zadaniu jest błąd... Wiem skąd masz to zadanie i w poleceniu jest x+y=12, a
x2+y2=126. Wystarczy więc pierwsze równanie podnieść do kwadratu i wyjdzie Ci, że 2xy = 18.
Więc xy=9
2 paź 10:59
ZKS:
Pewnie tak powinno być tak mi się wydaje.
x + y + 12 = 0 i x2 + y2 + 126 = 0
x + y = −12 i (x + y)2 − 2xy = −126
144 − 2xy = −126
xy = 9
2 paź 11:03
Merol: tak , sorki źle przepisałem
2 paź 11:04
ZKS:
I źle napisałem tak mi się wydaje:
x + y = 12 i x2 + y2 = 126.
2 paź 11:05
Problemowa: czyli tak jak napisałam
2 paź 11:06
ZKS:
Prawda.
2 paź 11:08
Eta:
x+y=12 /
2 i x
2+y
2=126
x
2+y
2+2xy= 144
126+2xy= 144 => xy=......
2 paź 12:26