matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Gimnazjum - równania
Zeszyt ćwiczeń:
HEj
Proszę o pomc
! Jak to rozwiazzac ? 1.Rozwiąż równanie !
2x + 5
1−
= 4
3
*sposób rozwiazania czyli krok po kroku
2 paź 10:18
Godzio:
2x + 5
1 −
= 4 / − 1
3
2x + 5
−
= 3 / * 3 (pozbywam się ułamka)
3
2x + 5
−
* 3 = 3 * 3
3
− (2x + 5) = 9 − 2x − 5 = 9 / + 5 − 2x = 14 /: (−2) x = −7
2 paź 10:26