Geometria
Pomocy :):

Na rysunku obok przedstawione są dwa okręgi o wspólnym środku O i różnych promieniach. Punkty A
i B należą do dużego okręgu, zaś odcinek AB długości 12cm jest styczny do małego okręgu.
Oblicz pole pierścienia kołowego ograniczonego tymi okręgami.
2 paź 09:54
ja: Pole pierscienia 36 π
Oznacz sobie r−promien malego kola R promien duzego i skorzystaj z Twierdzenia Pitagorasa
2 paź 10:23
ja: Korzystajac z rysunku
http://zapodaj.net/2eec7891423c.jpg.html
Masz policzyć P=πR
2−πr
2=π(R
2−r
2)
Ale w trójkącie ABC z Tw. Pitagorasa mamy R
2=r
2+6
2⇒ R
2−r
2=36 co podstawiamy do powyższej
równości i mamy wynik 36π
2 paź 10:27
wioletta: na rysunku są dwa odcinki będące promieniami tego samego okręgu .narysuj ten okrą na
26 wrz 14:39