Takie Zadanko
michał: Suma pol figur podobnych wynosi 200 cm2 .Oblicz pole kazdej z tych figur jezeli stosunek
długosci odpowiednich bokow wynosi 1 : 2
9 mar 18:17
Eta:
Skala podobieństwa jest 1: 2 czyli k= 1/2
P1 / P2 = k2 (stosunek pól figur podobnych
równy jest kwadratowi skali podob. tych figur.
więc
P1 / P2 = 1/4 => P1 = 4*P2
ponad to wiemy ze P1 + P2 =200
więc 4P2 + P2 = 200
5P2 = 200 to P2 = 40 cm2
a P1 = 4* 40 = 160 cm2
Odp: P1 = 160 cm2 P2 = 40 cm2
lub odwrotnie!
9 mar 18:37
michał: dzieki
9 mar 18:54