Rzłóż wielomiany na czynniki możliwie najniższego stopnia
Patkaa: Potrzebuje pomocy w ogóle nie wiem jak mam się za to wziąć mam takie zadanie ...
Rozłóż wielomiany na czynniki możliwie najniższego stopnia:
1) 16x4−8x2+1
2) 16x2−9y2+6y −9
3) x4+3x3−x−3
4) 25x2−30x+9−4y2
5) 18x4−48x3+32x2
6) 8x3+12x2−2x−3
7) 4x4−9y4
8) 27x9+54x2+36x+8
9) 125x3−64y3
10) (2x−1)3−(3x+2)3
11)9x3−9X2−25X+25
12) x3−13x+12
2 paź 00:50
ICSP: 1) 16x4 − 8x2 + 1 = (4x2−1)2 = (2x−1)2(2x+1)2
2 paź 00:52
ICSP: 3)x4 + 3x3 − x − 3 = x3(x+3)− (x+3) = (x3−1)(x+3) = (x−1)(x2+x+1)(x+3)
2 paź 00:53
ICSP: 5)18x4 − 48x3 + 32x2 = 2x2(9x2 − 24x + 16) = 2x2(3x−4)
2 paź 00:55
ICSP: 6) 8x3 + 12x2 − 2x − 3 = 4x2(2x+3) − (2x+3) = (4x2−1)(2x+3) = (2x+1)(2x−1)(2x+3)
2 paź 00:56
ICSP: 8) na pewno dobrze przepisane?
2 paź 00:59
ICSP: 10) (2x−1)3 − (3x+2)3 = (2x−1−3x−2)(4x2 − 4x + 1 + 6x2 + 4x − 3x − 2 + 9x2 + 12x + 4) = −
(x+3)(19x2 + 9x +3)
2 paź 01:02
ICSP: 11) 9x3 − 9x2 − 25x + 25 = 9x2(x−1) − 25(x−1) = (3x−2)(3x+2)(x−1)
2 paź 01:03
Godzio: Lecisz
ICSP wszystkie
2 paź 01:03
ICSP: 12) x3 − 13x + 12 = x3 − x2 + x2 − x −12x + 12 = x2(x−1) + x(x−1) − 12(x−1) = (x2 + x −
12)(x−1) = (x+4)(x−3)(x−1) deltę sama dopiszesz.
2 paź 01:05
ICSP: Na 2 i 4 nie mam pomysłu.
2 paź 01:06
ICSP: 7)4x4 − 9y4 = (2x2−3y2)(2x2+3y2)=(√2x−√3y)(√2x+√3y)(2x2 + 3y2)
2 paź 01:07
ICSP: 9) 125x3 − 64y3 = (5x−4y)(25x2 +20xy + 16y2)
2 paź 01:08
Patkaa: Dziękuje bardzo
2 paź 09:49
sushi_ gg6397228:
4. (5x−3)2 − (2y)2=== uzyj wzor a2−b2=
2. czy na pewno jest dobrze przepisany
2 paź 09:55
anty: (5X−3)
2 −(2y)
2=25X
2−9−4y
2= 25x
2−7−4y
2 to ma być chyba tak
7 lis 19:33
justyna: 6xkwadrat+3x
15 lis 19:39
Anna: G(x)= 2x3−8x2−3x+12
12 lut 15:23
Dominik: 2x3 − 8x2 − 3x + 12 = 2x2(x − 4) − 3(x − 4) = (x − 4)(2x2 − 3)
12 lut 15:27