dzielnik liczby
aaaa: Dzielnik liczby nie musi byc liczba naturalna, prawda?
2 paź 00:24
Jack:
prawda
2 paź 00:25
Vax: Tak, nie musi.
2 paź 00:25
2 paź 00:34
aaaa: wg mnie nie istnieje tak liczba
2 paź 00:36
Vax: Nie, jest rozwiązane dobrze, zauważ, że w definicji liczby doskonałej mowa jest o dzielnikach
właściwych, które są naturalne.
2 paź 00:36
aaaa: Skoro ma miec 6 dzielnikow to 3 dodatnie i 3 ujemne. Takie dzielniki ma liczba pierwsza
podniesiona do kwadratu. Kwadrat liczby pierwszej nigdy nie bedzie podzielny przez 4. Chyba.
2 paź 00:38
aaaa: W tresci zadania ani w definicji liczby doskonalej ktora jest na poczatku tego zadania (mam je
na kartce) nie ma mowy o dzielnikach wlasciwych.
2 paź 00:39
aaaa: jest napisane "ma dokladnie 6 dzielnikow". Dzielnik to liczba calkowita. NIe ma napisanych
jakich dzielnikow. Zadanie jest z bledem.
2 paź 00:40
2 paź 00:40
aaaa: A nie sorry. W tej definicji jest napisane 6 dzielnikow naturalnych. Ale juz w zadaniu nie.
Czyli zadanie jest bledne.
2 paź 00:41
aaaa: Ale czy w tresci zadania jest okreslony jakis warunek dla tych dzielnikow?
2 paź 00:41
Vax: Z góry się przyjmuje, że chodzi o dzielniki naturalne, przecież jeżeli chodziłoby o dzielniki
całkowite, to dla pewnego k będącego dzielnikiem n, −k też by nim było, czyli wszystkie takie
dzielniki zawsze sumowałyby się do 0, co jest bez sensu...
2 paź 00:42
aaaa: Nie ma. Jakby bylo zadanie "Wypisz dokladnie wszystkie dzielniki liczby 28" to co? Mam wypisac
tylko 1 4 7 28 2 14 ? Przeciez to nie ma sensu.
2 paź 00:43
aaaa: Ale jak z gory. To co mowisz nie jest logiczne.
2 paź 00:44
aaaa: Jest napisane dzielniki. Tylko tyle. Kazda liczba doskonala ma dzielniki ujemne.
2 paź 00:44
aaaa: Jak robia te zadania maturalne to niech precyzuja. Kazda liczba doskonala ma dzielniki ujemne.
Kazda. Jej doskonalosc wynika z dzielnikow naturalnych mniejszych od niej ale to nie wyklucza
tego ze ma dzielniki ujemne.
2 paź 00:46
ICSP: Wiesz co to jest dzielnik właściwy?
2 paź 00:47
Vax: Jeju, miałbyś zadanie wypisać wszystkie liczby pierwsze mniejsze od 10, to byś nie wypisał
żadnej, bo przecież każda liczba n, nawet będąca pierwszą dzieli się przez −n, co jest różne
od 1 oraz różne od n, więc z definicji nie jest pierwsze, tak? Czasem trzeba pewne rzeczy z
góry przyjąć, aby zadanie miało jakikolwiek sens...
ICSP: dzielników
NATURALNYCH
aaaa: Skoro to jest takie oczywiste to po jaką cholere w definicji podaja ze chodzi o liczby
naturalne. Przeciez oczywiste jest ze nie calkowite bo wtedy sie wszystko zeruje.
2 paź 00:48
ICSP: Vax napisałby tylko jedną liczbę

Zgadnij jaką
2 paź 00:48
Vax: Właśnie po to, żeby ktoś nie wiedzący co to jest liczba doskonała mógł zajrzeć do definicji i
przeczytać, że chodzi o dzielniki WŁAŚCIWE, potem wpisuje hasło ,,dzielniki" i widzi, że
dzielniki WŁAŚCIWE to liczby naturalne..
2 paź 00:50
aaaa: Znajdz liczbe doskonala ktora jest podzielna przez 2 i ma dokladnie 6 dzielnikow.
2 paź 00:56
aaaa: Nie sorry to samo tylko przez 3.
2 paź 00:57
aaaa: I co teraz zadanie tez jest blednie sformulowane?
2 paź 00:57
aaaa: Ja nie chce sie tu madrzyc. Tylko takie cos zwodzi niepotrzebnie.
2 paź 01:00
aaaa: a co wysmiewania sie z tego przykladu liczb pierwszych to radze przeczytac definicje liczb
pierwszych.
Liczba pierwsza – liczba naturalna, która ma dokładnie dwa dzielniki naturalne.
Hmm bardzo smieszne
2 paź 01:01
Vax: Radzę przeczytać definicję liczby doskonałej zanim zaczniesz zakładać tematy dotyczące jej nie
wiedząc czym ona tak naprawdę jest, definicja:
Liczba doskonała – liczba naturalna, która jest sumą wszystkich swych dzielników właściwych
Więc o co chodzi? Wszedłeś i skopiowałeś definicję liczby pierwszej, równie dobrze mogłeś
wejść, przeczytać definicję liczby doskonałej i nie zakładać tego tematu..
2 paź 01:15
Vax: Po to właśnie dawałem przykład z tymi liczbami pierwszymi, wiadomo, że chodzi w nich o
dzielniki naturalne, jednak jeżeli ktoś o tym nie wie, może wejść i przeczytać to w definicji,
analogicznie jest z liczbami doskonałymi. Wiadomo, że chodzi o sumę dzielników naturalnych,
jeżeli o tym nie wiesz, znajdujesz definicję i tam to masz. Czyli kłócenie się o te liczby
doskonałe, jest podobne do kłócenia się o to, czemu w liczbach pierwszych nie ma mowy o
dzielnikach ujemnych. Właśnie po to był ten przykład, aby lepiej zobrazować jak wygląda ta
dyskusja..
2 paź 01:24
aaaa: Znajdz liczbe doskonala ktora jest podzielna przez 3 i ma dokladnie 6 dzielnikow.
To w takim razie jakbys to rozwiazal co?
2 paź 01:37
aaaa: A definicje liczby doskonalej mam w zadaniu i dobrze wiem jak to liczba.
2 paź 01:37
Vax: Taka liczba nie musi istnieć.
2 paź 01:49
Vax: Mogę to nawet udowodnić. Na początku udowodnimy lemat:
Jeżeli liczba ma 6 dzielników musi być postaci p2q lub p5 gdzie p,q to różne liczby pierwsze.
Dowód: Na początku zauważmy, że taka liczba może się składać maksymalnie z iloczynu 2 różnych
liczb pierwszych o wykładnikach naturalnych, istotnie załóżmy nie wprost, że składa się
przynajmniej z 3 różnych liczb pierwszych p,q,r, jednak wtedy dzieliłaby się przez
1,p,q,r,pq,pr,qr,pqr czyli miałaby conajmniej 7 dzielników, sprzeczność. Czyli nasza liczba
składa się z iloczynu 2 różnych liczb pierwszych o pewnych naturalnych wykładnikach. Jeżeli
składa się z potęgi jednej liczby pierwszej ,,p" to musi być oczywiście postaci p5, ma wtedy
6 dzielników: 1,p,p2,p3,p4,p5. Zauważmy teraz, że jeżeli składa się z iloczynu 2 różnych
liczb pierwszych o pewnych wykładnikach, to te wykładniki nie mogę być jednocześnie większe od
1, istotnie, jeżeli pewna liczba byłaby postaci pn*qm gdzie m,n ≥ 2, to dzieliłaby się przez
1,p,q,pq,p2q,pq2,p2q2 czyli miałaby conajmniej 7 dzielników, sprzeczność. Czyli conajmniej
jeden wykładnik musi być równy 1, załóżmy teraz, że oba są równe 1, czyli liczba ma postać pq,
ale wtedy dzieliłaby się tylko przez 1,p,q,pq, czyli nie miałaby 6 dzielników, sprzeczność.
Skąd jedyną możliwością tutaj będzie liczba postaci p2q, ma wtedy dzielniki postaci
1,p,q,p2,pq,p2q. Reasumując, jeżeli liczba ma dokładnie 6 dzielników musi być postaci p5 v
p2q gdzie p,q to różne liczby pierwsze.
Przejdźmy teraz do zadania. Wiemy, że nasza liczba dzieli się przez 3 oraz ma dokładnie 6
dzielników. Z lematu wynika, że musi być postaci p5 v p2q, jeżeli jest postaci p5, i dzieli
się przez 3, to musi to być liczba 243, jednak jak łatwo sprawdzić nie jest to liczba
doskonała. Jeżeli jest to liczba postaci p2q, to musi być postaci 3p2 lub 9q, w pierwszym
wypadku dzielniki będą następujące: 1,3,p,3p,p2,3p2, czyli aby była to liczba doskonała musi
zachodzić 3p2 = 4+4p+p2 co jak łatwo sprawdzić nie ma naturalnych rozwiązań, jeżeli jest to
liczba postaci 9q, to ma ona dzielniki 1,3,9,q,3q,9q czyli musi zachodzić 13+4q=9q co również
nie ma naturalnych rozwiązań, czyli nie istnieje liczba doskonała, podzielna przez 3 i mająca
dokładnie 6 dzielników.
2 paź 02:20
ducha: nooo
8 kwi 19:38
ducha: zgadzam się z reszta
8 kwi 19:39