oblicz wartość wyrażenia:
ANIA: oblicz wartość wyrażenia:
3 sin (-240) * tg225 * cos (-120)=
9 mar 18:03
Eta:
sin( - 240o) = - sin( 180 +60) = + sin 60o = √3/ 2
tg225o = tg( 180o +45o) = tg 45o = 1
cos( - 120o) = + cos( 180o - 60o) = - cos 60o = - 1/2
podstaw i oblicz, to już proste!
9 mar 18:28
ANIA: Ok dzięki wielkie za pomoc, troche mi się rozjaśniło, ale nie wiem czy do końca, troche
mi się myli z tymi znakami, więc proszę o sprawdzenie czy dobrze policzyłam następujące
działania:
ctg(-240) * tg 120 - sin 210=
ctg(-240) = -ctg 240 = -ctg (180 + 60) = -ctg 60 = -√3 / 3
tg 120 = tg (90 + 30) = tg 30 = √3 / 3
sin 210 = sin (180 + 30) = - sin 30 = - 1 / 2
sin (- 2/3 π) * ctg (- π/6) + cos 5/3π =
sin (- 2/3 π) = sin( -120) = -sin (180-60)=-sin(-60)=sin60= √3 /2
ctg (- π/6) = ctg (-30) = -√3
cos 5/3π = cos 300 = cos (180 + 120) = -cos120 = - cos (180-60)=-(-cos60)= cos 60 = 1/2
9 mar 22:20
mała: 2sin45−tg50
20 paź 19:36
aga: sin 7/6π
10 lis 12:04
Jerzy:
| | 1 | |
sin7/6π = sin210 = sin(180 + 30) = − sin 30 = − |
| |
| | 3 | |
10 lis 12:05
10 lis 12:06
mlodyg: siusiak 123
11 lut 22:31
klaudia: tg120+sin135/cos180−tg0
1 mar 14:00
Mei Lin:
Wzory redukcyjne
tg120
o=tg(180
o−60
o)=−tg60
o=−
√3
| | √2 | |
sin135o=sin(180o−45o)=sin45o= |
| |
| | 2 | |
cos180
o=−1
tg0
o=0
1 mar 14:59