parametr
Kamil: Dla jakich wartości parametru p wielomian W(x) = x3 - 3px + 9p - 27 ma trzypierwiastki
rzeczywiste?
9 mar 17:42
Mickej: nie popełniłeś błedu przy przepoisywaniu
9 mar 17:48
Kamil: Ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste. Zapomniałem napisać różne, a tak to reszta jest
dobrze przepisana
9 mar 17:50
Mickej: no to na pewno zle przepisałeś musi być jeszce jakieś x albo x2
9 mar 17:53
Kamil: W książce jest niestety tak napisane
9 mar 17:54
kaz: http://www.zadania.info/d103/4537864
zaglądnij tam
9 mar 17:57
Eta:
Mickej! nie musi tak być jak oczekujesz?
po prostu tak:
rozkładamy W(x) na czynniki:
( x
3 - 27) -3p( x - 3) = ( x - 3)( x
2 +3x +9) - 3p( x -3) =
( x- 3)( x
2 +3x +9 - 3p)
x
1 = 3 --- to jeden pierw. rzeczywisty
i jeszcze dwa różne!
x
2 + 3x + 9 - 3p=0 Δ >0 --- bo dwa różne
Δ= 9 - 4( 9 - 3p) = 9 - 36 +12p = 12p - 27
czyli 12p - 27 >0
to p > 27/12
p> 9/4 i p≠ 9 ( bo dla x = 3
mamy ; +9 +9 +9 - 3p=0
- 3p = - 27
p = 9 --- dla p= 9 byłby pierwiastkiem = 3
a nie może być, bo mają być różne
więc odp jest: p€ ( 9/4, 9) U ( 9,∞)
9 mar 18:07