Liczby zespolone
polaris: Cześć,
mam obliczyć (
√3−i)
60 , juz to obliczylem ale nie wiem czy dobrze, więc prosze aby ktoś to
rozwiązał abym zobaczył czy dobrze robiłem.
Dzięki
30 wrz 22:46
Trivial:
Proste.

z =
√3−i
|z| =
√3+1 = 2.
z = |z|e
iφ = 2e
−iπ/6
z
60 = 2
60e
−10iπ = 2
60.
30 wrz 22:49
Trivial:
Można też algebraicznie.

Będzie potrzebny wzór:
(a+b)
3 = a
3 + b
3 + 3ab(a+b)
(
√3−i)
60 = [3
√3+i−3
√3i(
√3−i)]
20 = [3
√3+i−9i−3
√3)]
20 = (−8i)
20 = 2
60.
30 wrz 23:04
polaris: Dlaczego u Ciebie kąt φ wynosi −π/6 ?
30 wrz 23:10
Trivial: A dlaczego nie?
30 wrz 23:10
polaris: No nie wiem, w ogóle skad wziąć ten kąt φ ? To nachylenie wektora do osi x, ale wiem tylko
jakie przyjmuje wartości dla 30,45,i 60 stopni. Pewnie wychodze na idiotę ale nie będąc
szczególnie uzdolniony z matmy zacząłem studia informatyczne więc prosze o wyrozumiałość
30 wrz 23:25
Trivial:
Musisz znaleźć kąt φ, który spełnia układ równań, który napisałem. Dla przypadków trywialnych
jak ten, możesz po prostu zgadywać.
30 wrz 23:37
Jack:
albo 2π (bo czwarta ćwiartka) − π/6 (bo sinx=1/2 i cosx=√3/2 dla x=π/6)=11π/6
i dalej jak u Triviala.
1 paź 00:49