Ciąg geometryczny.
Pepsi2092: Polecenie brzmi: Zbadaj czy ciąg(an) jest ciągiem geometrycznym, jesli n−ty wyraz tego ciągu
jest równy:
an=cosnπ i liczę sobie a(n+1)=cos(n+1)π=cosnπ+cosπ . Teraz wykonuję dzielenie a(n+1) przez an,
żeby q wyznaczyc.
cosnπ+cosπcosnπ=
cosπ(n+1)cosπn i po skróceniu wychodzi :
(n+1)n i z
tego wyniknać by miało, że ciąg nie jest geometryczny, ale ja chyba coś źle robię w
obliczniach

Jak ktoś może mi to wytłumaczyć to bardzo proszę o pomoc.
30 wrz 21:40
sushi_ gg6397228:
to najpierw policz na piechote kilka poczatkowych wyrazow tego ciagu
30 wrz 21:47
Pepsi2092: No niby tak wychodzi, bo a1=−1, a2=1, a3=−1, zatem q=−1, ale powiedz mi czemu z tego co wyżej
napisałem nie wychodzi? Co ja tam namieszałem coś?
30 wrz 21:51
sushi_ gg6397228:
bo nie ma takiego wzoru
cos (a*b)= cos a + cos b
30 wrz 21:52
Pepsi2092: oka, w takim razie zwracam honor i wielkie dzięki, robie dalej ciągi
30 wrz 21:54
sushi_ gg6397228:
czy
cos(a+b)= cos a + cos b
30 wrz 21:54
sushi_ gg6397228:
trzeba po prostu dobrze zastosowac wzor na sume cosinusow
30 wrz 21:55
Pepsi2092: No już rozumiem, tylko zaczynam przygotowania pod rozszerz z matmy i zabrałem się za ciągi a w
szkole trygonometri jeszcze nie podciągnąłem do tego stopnia, żeby operować takimi wzorami na
sumę cosinusów kątów

Bo ostatni rok więc wiesz, nie wszystko w październiku jest zrobione

Ale dzięki wielkie, mój błąd. Pzdr
30 wrz 21:59
Pepsi2092: znalazłem ten wzór na cosinus sumy kątów: cos(α+β)=cosα*cosβ − sinα*sinβ . Mam nadzieje, że to
ten wzór. i jak podstawie do a(n+1)=cos(n+1)π= cosnπ*cosπ − sinπn*sinπ. I potem jak podstawię
do ilorazu
q=
a(n+1)an =
cosnπ*cosπ − sinπn*sinπcosnπ=cosπ −
sinπn*sinπ= −1−0=−1
I to tak bedzie ?
30 wrz 22:11
sushi_ gg6397228:
| | cos nπ * (−1) − 0 * sin nπ | | −1 cos nπ | |
q= |
| = |
| =−1 |
| | cos nπ | | cos nπ | |
30 wrz 22:21
Pepsi2092: No to jeden piernik

Ale dzieki, jak bedę miał jeszcze problemy z zadaniami po drodze to mogę
pisać na gadu?
30 wrz 22:35
sushi_ gg6397228:
pozyjemy i zobaczymy
30 wrz 22:44
Eta:
30 wrz 22:52