.
zet: siema, mogę prosić kogoś o wytłumaczenie jednego zadania?
−−−−−−−−−−−−
Dla jakich n∊N liczba n2+4n−8 jest kwadratem liczby naturalnej
−−−−−−−−−−−−
no ja wpadłem tylko na to że dla n≥2 , no bo jak n=1 to wyrażenie n2+4n−8 jest ujemne i nie
może być kwadratem liczby naturalnej.
Tylko nie wiem jak to zrobić dalej. Podpowie ktoś ?
30 wrz 21:18
tylko tyle:
4n − 8 = 0
n = 2
30 wrz 21:40
zet: nie to nie wystarcza do końca

Ja się domyśliłem podstawiając różne liczby pod n. Ale nie
wpadłem na rozwiązanie jak to policzyć
w odp mam że n
2+4n−8=k
2⇔(n+2)
2−k
2=12
Ale skąd w tym zadaniu to wytrzasnęli to nie wiem, robiłem podobne ale trochę łatwiejsze i
jakoś szło a teraz nie mam pojęcia.
Proszę kogoś o wytłumaczenie powoli i po kolei.
30 wrz 22:15
sushi_ gg6397228:
trzeba zwinac lewa strone do (,,,)2
n2+4n+4 −12 ======k2
30 wrz 22:24