Pomocy
Olek: rozwiąż równanie: 2(x−2)2 = (x−2)(x+3)
30 wrz 20:43
Trivial:
Najpierw zauważ, że x−2 = 0 jest rozwiązaniem tego równania, a potem poszukaj innych rozwiązań
dzieląc obustronnie przez (x−2).
30 wrz 20:44
Olek: licze to setny raz na wszystkie sposoby ... nie wychodzi
30 wrz 20:54
sushi_ gg6397228:
to zapisz te swoje wypociny, to sie zobaczy gdzie jest bład
30 wrz 20:54
Kondi: 2(x2−4x+4)= x2+3x−2x−6
2x2−8x+8=x2+x−6
x2−9x+14=0
teraz trzeba obliczyć deltę i miejsca zerowe. zaznaczamy na osi, rysujemy parabolę i
odczytujemy przedział
30 wrz 21:00
30 wrz 21:01
Trivial:
2(x−2)2 = (x−2)(x+3) // (x−2) = 0 → x=2 lub dzielimy przez (x−2)
2(x−2) = x+3
2x−4 = x+3
x = 7.
x = 2 lub x = 7.
Po zadaniu.
30 wrz 21:03
Kondi: Δ= 25 a √Δ=5... miejsca zerowe to 7 i 2
30 wrz 21:05
Olek: jakbym miał pisać wszystkie rozwiązania i wyniki jakie mi wyszły to nocy by nie starczyło

ale napisze chociaż to ostatnie rozwiązanie

2(x−2)
2=(x−2)(x+3)
2[(x
2+4x+4)=x
2+3x−2x−6
2x
2+8x+8=x
2+x−6
2x
2+8x+8−x
2−3x+2x+6=0
x
2+7x+14=0
/\=b
2−4ac
/\=7
2−4*1*14
/\=49−56
/\=−7
niestety żadna odpowiedz nie jest taka

PS: ani żadna inna z innych obliczeń
30 wrz 21:05
30 wrz 21:06
Olek: znowu sobie komplikuje życie xD . A można było tak prosto. Dobra dzięki
30 wrz 21:07
Kondi: skorzystałeś ze złego wzoru na (x−2)2
30 wrz 21:07
tylko tyle:
2(x − 2)2 = (x − 2)(x + 3)
2(x − 2)2 − (x − 2)(x + 3) = 0
(x − 2)(2x − 4 − x − 3) = 0
(x − 2)(x − 7) = 0
x = 2 lub x = 7
30 wrz 21:09