zamienianie katow
aaaa: czy sin120st mozna zamienic na sin 30 st czy to jest sin60 st?
30 wrz 19:49
b.: to jest sin60 st
30 wrz 19:50
aaaa: bo sin 120 jest w 2 ćwiartce więc sin(180−60) czyli sin60st? poniewaz jest dodatnie w 2
cwiartce?
30 wrz 19:51
b.: ja sie nie znam na takim czary mary

jak dla mnie po prostu mamy wzor sin(x) = sin(180
o−x),
wstawiamy x=120
o i już (wzory:
430)
30 wrz 19:56
aaaa: kurcze bo mam problem z prostym zadaniem
30 wrz 19:58
aaaa: Oblicz długość promienia r okręgu wpisanego w trójkąt, w którym dwa boki mają długości 2 i 3, a
miarą kąta zawartego między nimi jest równa 120st
30 wrz 19:59
aaaa: | | 3√2 | |
i obliczyłam pole tego trójkąta i wynosi |
| a teraz dalej chciałam obliczyć 3 bok z |
| | 2 | |
funkcji cosinusów ale nie wyszedł coś, tzn. wyszły mi 2 możliwości obie dodatnie
30 wrz 20:00
aaaa: a2=b2+c2−2bc*sin60
4=9+c2−6c* U{√3{2}
i wyszło 0=c2−3√3c+5
Δ=7
√Δ=√7
30 wrz 20:01
aaaa: pomożesz?
30 wrz 20:02
aaaa: | | 3√3−√7 | | 3√3+√7 | |
i teraz c= |
| jest dodatnie oraz c= |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 wrz 20:05
Tomek.Noah: aaaaa popraw zadanie bo zrobilas juz bład
30 wrz 20:10
aaaa: podejrzewam ale sprawdzam któryś raz i go nie widze
30 wrz 20:11
aaaa: sinus nie jest przeciwny więc nie zmieniam znaku
30 wrz 20:11
Tomek.Noah: sinuc czy cosinus? ;>
30 wrz 20:34
Tomek.Noah:
| | a+b+c | | 1 | |
skorzystaj z dwuch wzorow na pole trojkata P=p*r gdzie p= |
| iP= |
| bcsinα gdzie b=2 |
| | 2 | | 2 | |
c=3
30 wrz 20:35
aaaa: no tak ale do tej pory dobrze robiłam i pomylilam sie w obliczeniach?
30 wrz 20:58
b.: ten 3. bok liczysz z tw. cosinusów, ale pojawia się u Ciebie sinus, a nie cosinus...
30 wrz 21:55
aaaa: no tak ale mam problem z tym 3 bokiem, wychodza mi 2 odpowiedzi c
1 paź 16:30
aaaa: juz rozumiem, bo przedtem zamienilam sinus i blad
1 paź 16:35
aaaa: a sinus byl mi potrzebny do obliczenia pola ze wzoru z sinusem
1 paź 16:36