ciąg
malutka: zbadaj czy ciąg jest arytmetyczny
an=3n+2
an=n2
prosze niech mi to ktos wytłumaczy bo naprawde nierozumiem:((
9 mar 16:46
Mickej: a jak ci powiem ze jeżeli podstawisz pod n np 1 to bedziesz miał pierwszy wyraz ciągu to
bedziesz wiedział jak

?
9 mar 16:51
Anik: Nie można podstawiać kolejno za "n" liczb naturalnych dodatnich i w ten spób badać.
trzeba to pokazać udawadniając , że dla kążej wstawionej tam liczby różnica jest liczba
stałą. W ten sposób zadanie będzie zaliczone.
9 mar 16:58
Mickej: wiem ale mozna sobie sprawdzic czy to jest ciąg arytmetyczny i w tym przypadku widać ze
pierwsze jest a drugie nie
9 mar 17:01
Anik: np.
kolejnym wyrazem po wyrazie an jest wyraz an+1=3(n+1)+2.
Ciąg jest arytmetyczny, jesli różnica kolejnych dwóch wyrazów jest stała zatem
an-an+1=3(n+1)+2 - (3n+2)=3n+3+2-3n-2=3.
Odp. Ciąg an jest ciagiem arytmetycznym, ponieważ różnica kolejnych wyrazów dla dowolnej
liczby n∈N+ jest stała i wynosi 3.
9 mar 17:04
Anik: Polecenie jest "zbadaj", a nie sprawdz, ale masz rację pierwszy jest drugi nie.
9 mar 17:05
Sikorka: an+1 - an musi być równe stałej liczbie wtedy ciąg będzie arytmetyczny
tak jak w tym pierwszym: 3(n+1) + 2 - 3n + 2= 3n + 3 + 2 - 3n + 2= 3 i on jest
arytmetyczny
9 mar 17:08