matematykaszkolna.pl
podobienstwo :-0: rysunekZakładając, że siwe linie to kratki w zeszycie ( np CB idzie po przekątnej kwadratu 2 na 2, odcinek , EF=4kratki, AB=8 kratek) określ czy trapez ABCD jest podobny do HGEF w odpowiedzi mam, że nie są. Wg mnie są k=2 kto się myli?
30 wrz 19:21
Tad: Ty się mylisz ... niestetyemotka
30 wrz 19:36
:-0: jakies uzasadnienie ?
30 wrz 19:38
:-0: To mi malo mowi wg mnie podstawa dolna w jednym trapezie 4 w drugim 8 boki gf przekatna kratki w drugim trapezie dwie przekatne kratki, wysokosci w jednym 1 kratka w drugim dwie kratki i da=2he wiec proporcje bokow są wg mnie i katy takie same więc?
30 wrz 19:45
b.: że proporcje boków sa takie same, to w przypadku trapezów nie wystarczy, dobry jest argument z jednokładnością (k=2 jak napisałeś). Masz rację, są podobne.
30 wrz 19:48
b.: hmm napisałem, ale chyba źle: powinno być ,,proporcje boków sa takie same, to w przypadku czworokątów nie wystarczy'', akurat dla trapezów będzie chyba ok, no ale to nie jest takie standardowe (tzn. wymagało by oddzielnego dowodu)
30 wrz 19:50
:-0: Oszaleć z Wami idzie proporcje bokow i katy takie same nie wystarczają do podobienstwa czworokatow ? Wg mnie wystarczają. Czy wypowie się ktoś obeznany w temacie uzasadniając jeśli nie są podobne. Bo mam już odpowiedzi na tak i na nie...emotka
30 wrz 19:51
b.: chodzi mi o uzasadnienie, dla czworokątów nie wystarczają, bo np. kwadrat i romb nie będacy kwadratem nie są podobne, ale mają takie same proporcje długości boków dla trapezów być może to prawda, ale wymagałoby uzasadanienia dlatego najlepszy moim zdaniem jest argument z jednokładnością
30 wrz 19:53
b.: aha nie doczytalem ze pisales tez o katach, wiec ok, moze byc, ze proporcje bokow takie same i odpowiednie katy rowne
30 wrz 19:54
Tad: Oszaleć z Tobą możnaemotka O jakiej dkładności TY tu mówisz? Pewne jest tylko ab=8 i h=3 ... wszystko pozostałe "na oko"
30 wrz 19:57
:-0: dlaczego tad na oko ? szkoda ze nie moge tu rysowac zaraz postaram sie cos wymodzic i pokazac ze nie wzialem tego na "oko"
30 wrz 19:59
b.: rysunek jest moim zdaniem w porządku
30 wrz 20:01
:-0: http://zapodaj.net/28b888ac94a3.jpg.html dokladna tresc z ksiazki
30 wrz 20:08
Tad: ok .... masz rację ... przepraszam za zamieszanie
30 wrz 20:10