matematykaszkolna.pl
Zajęcia na studiach exowny: Otóż wreszcie dzisiaj otrzymałem plan i ogólnie jestem zadowolony ale mam pytanie o zajęcia z matmy emotka. Z opisu zajęć mam : Algebra z teorią liczb 1. Podzielność w zbiorze liczb całkowitych. Największy wspólny dzielnik. Algorytm Euklidesa. 2. Liczby pierwsze. Arytmetyka modularna. Równania diofantyczne. 3. Grupy, pierścienie, ciała. Pierścień wielomianów. 4. Przestrzenie wektorowe. Przestrzeń wektorowa Rn. 5. Macierze, wyznaczniki. 6. Układy równań liniowych. Metoda eliminacji Gaussa. 7. Przekształcenia liniowe. Reprezentacja macierzowa przekształcenia liniowego. 8. Proste, płaszczyzny, hiperpłaszczyzny w Rn. Stożkowe. Kwadryki. oraz Podstawy logiki i teorii zbiorów. Z czym może być największy problem według was ?
30 wrz 18:14
Mateusz: To zależy ile umiesz na obecną chwilę i czy ogolnie lubisz matme macierze i wyznaczniki niby proste a dla niektórych nie takie oczywiste emotka tak więc ty sam sie przekonasz dopiero
30 wrz 18:18
Trivial: Hello. <:
30 wrz 18:18
exowny: Jakoś obawiam się najbardziej tej logiki i teorii zbiorów bo nie trawie tego, a najbardziej logiki .
30 wrz 18:19
Trivial: podwójnie najbardziej się obawiasz logiki. Czyli naprawdę się tego obawiasz!
30 wrz 18:20
exowny: Fakt, użyłem dwa razy słowa "najbardziej", lepiej brzmi w drugim przypadku "przede wszystkim" emotka.
30 wrz 18:22
Trivial: Nie masz się czego obawiać moim zdaniem. Algebra jest prosta i 'logiczna', jeśli poświęcasz jej choć trochę uwagi.
30 wrz 18:24
exowny: Liczę, że rzeczywiście nie będzie tak źle .
30 wrz 18:24
Trivial: Najbardziej abstrakcyjny jest punkt 3. Ja dalej średnio kojarzę własności ciała, grupy, monoidu, itd.
30 wrz 18:27
Trivial: Tak w ogóle to co studiujesz? Fizykę? Informatykę?
30 wrz 18:29
exowny: Grafika komputerowa i projektowanie gier .
30 wrz 18:34
Trivial: planszowych? Widziałem taki kierunek...
30 wrz 18:35
exowny: Skądże, żadnych planszowych emotka.
30 wrz 18:36