liczba zespolona
Guma90: Dana jest liczba zespolona
z=2+i.
obliczyć
a) z3
b) |z|
30 wrz 15:46
pomagacz:
z = a + bi
|z| =
√a2 + b2
z
n = |z|
n(cos(nφ) + isin(nφ))
30 wrz 16:07
pomagacz:
|z| to pikuś, nie powinno być problemu
cos i sin, trzeba policzyć i zajrzeć do tablic trygonometrycznych, wszystko dzieje się w
pierwszej ćwiartce, więc nie powinno być zmian znaków w obliczeniach
30 wrz 16:11
Trivial:
(2+i)
3 liczyć trygonometrycznie? Za dużo liczenia...

(2+i)
3 = (4+4i−1)(2+i) = (3+4i)(2+i) = (6 + 3i + 8i − 4) = 2+11i.
30 wrz 16:19
Guma90: Dziękuje
30 wrz 16:21
Trivial:
Można też od razu ze wzoru
(a+b)
3 = a
3 + b
3 + 3ab(a+b).
(2+i)
3 = 8 − i + 6i(2+i) = 2 + 11i.
Albo z innego wzoru:
(a+b)
3 = a
3 + 3a
2b + 3ab
2 + b
3
(2+i)
3 = 8 + 3*4i − 3*2 − i = 2 + 11i.
30 wrz 16:23
pomagacz:
też można, ale sądzę, że należy korzystać w tym zadaniu ze wzoru, raczej tak wykładowca może
wymagać u gumy
30 wrz 16:25
Trivial: Uważam, że metoda algebraiczna dla małych potęg (mniejszych niż 5) jest zdecydowanie prostsza.
30 wrz 17:35
Gustlik: Trivial, to jest ten sam wzór, tylko przekształcony, po prostu 3ab wyciągnięte przed nawias.
Pozdrawiam
2 paź 00:13