równania
miko: Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 5x4−13=0 Proszę o pomoc początek jak przedstawić w
innej formie
30 wrz 13:19
pomagacz:
5x
4 − 13 = 0
5x
4 = 13
dwa rzeczywiste rozwiązania
30 wrz 13:23
ICSP: a
2 − b
2 =

?
5x
4 − 13 = (
√5x
2)
2 − (
√13)
2
30 wrz 13:24
Trivial: Witaj
ICSP.

Wciąż czekam na macierz odwrotną.
30 wrz 13:26
Eta:
Witajcie
chłopaki ..........

z okazji święta
30 wrz 13:30
pomagacz: Eta
30 wrz 13:32
Trivial:
30 wrz 13:33
Eta:

... dzięki
pomagacz
30 wrz 13:34
miko: No tak myślałam wzory skróconego mnożenia ale nie zaskoczyłam z tą 4 teraz już wiem , ten
pierwszy sposób też jest ok i chyba łatwiejszy.
30 wrz 13:44
miko: oj momencik dlaczego tam jest po usunięciu niewymierności + i − i jedno rozwiązanie a
piszesz że ma dwa wytłumacz Proszę
30 wrz 14:09
miko: Już nie wyjaśniaj już ze wzoru skróconego mnożenia wyszło mi że są dwa pierwiastki jest ok
30 wrz 14:24
pomagacz:
bo zapis:
x = ±a
oznacza, że:
x = a i x = −a
30 wrz 14:26
miko: Dzięki ok już wiem
30 wrz 15:51