Ciąg arytmetyczny
Pepsi2092: Witam wszystkich! mam taki przykład i nie wiem jak to dokończyć, a polecenie brzmi: Wyznacz te
wartości x, dla których poniższe liczby tworzą ( w podanej kolejności) ciąg arytmetyczny.
1cosx, 0,5tgx, −cosx i doszedłem do takiego czegoś: sin2x=sinx , czyli inaczej zapisując
sin2x−sinx=0
sinx(sinx−1) = 0 i nie wiem jak wyznaczyc to x. sinx=0 dla 0 a sinx=1 dla kąta 90 stopni +2kπ.
ale w odp jest 3.
30 wrz 12:39
Pepsi2092: Eta pomocy !
30 wrz 14:08
Pepsi2092: te liczby ciągu to : 1cosx, 0,5tgx, −cosx
30 wrz 14:10
Pepsi2092: Niech ktoś przedstawi swój pomysł na to zadanie bo mnie z deka dręczy i nie mogę dalej ruszyć z
rozwiązywaniem
30 wrz 17:13
Trivial: To zadanie wymaga obiadu do rozwiązania.
30 wrz 17:42
Pepsi2092: Ja to nawet po obiedzie nie dam rady chyba, ale jak będziesz miał chwile to spróbuj coś
wykombinować. Bo zacząłem powtarzać pod maturę z matmy i w Kiełbasie natrafiłem na takie cudo
30 wrz 17:47
Tad:
Zacznij od dziedziny
cosx≠0 ... x≠π/2+kπ
a więc tylko x=0+kπ
30 wrz 17:51
Pepsi2092: Tak też robiłem
Tad tylko powiedz mi jakim cudem im wyszło x=3 ?
30 wrz 17:57
Tad: to chyba tylko "cud" ...
30 wrz 17:59
Pepsi2092: Może jest dobrze, tylko w odpowiedziach się gdzieś walnęli, w poniedziałek mam matmę to poruszę
temat tego zadania

Ale dzięki i tak wielkie bo wszyscy inni mnie olali

Oprócz Ciebie i
Triviala
30 wrz 18:04
Jack:
spoko
30 wrz 18:09
Trivial:
Zaczynając od dziedziny:
x∊D
tg
Ciąg arytmetyczny, zatem:
| | 1 | | cos2x | | sin2x | |
L = |
| − |
| = |
| = sinxtgx |
| | cosx | | cosx | | cosx | |
sinxtgx = tgx
tgx = 0 lub sinx = 1 ∉ D
tg.
x = kπ dla odpowiedniego k.
Teraz to już potwierdzone wielokrotnie. Drogą demokracji − jeżeli coś wyszło więcej niż jednej
osobie musi być prawdziwe. Zatem błąd w odpowiedziach.
30 wrz 18:17
Pepsi2092: No mi też takie coś wyszło więc zostajemy przy tej wersji

Dzięki jeszcze raz !
30 wrz 18:23