nierówności
miko: Zbiorem rozwiązań nierówności − (x+1)(x−3)≤0 jest :
co z tym minusem na początku , gdyby go nie było to
x = −1 , x= 3 i dalej już wiem Proszę o wyjaśnienie
30 wrz 10:09
pomagacz:
bez minusa masz parabolę z ramionami w górę i x∊[−1, 3]
z minusem jest ta sama parabola ale z ramionami w dół i x∊(−∞, −1] ∪ [3, +∞)
30 wrz 10:20
pomagacz:
również możesz podzielić przez (−1)
−(x + 1)(x − 3) ≤ 0 //

−1)
(x + 1)(x − 3) ≥ 0
i masz parabolę z ramionami w górę i wartościami od 0 w górę, to samo rozwiązanie co powyżej
30 wrz 10:22
pomagacz:
bez buźki:
−(x + 1)(x − 3) ≤ 0 // : (−1)
30 wrz 10:23
miko: już wiem kiedy ramiona w dół a kiedy w dół ale mam pytanie o przedział gdy L strona
nierówności ≤0 to czy powinien być przedział <−1,3> a gdy L strona nierówności ≥0 to
przedział ( −∞,−1> u<3, ∞)
30 wrz 10:46
pomagacz:

musisz narysować,
jeżeli jest ≤0 to wszystko poniżej razem z y=0,
jeżeli ≥0 to wszystko powyżej razem z y=0
teraz rozumiesz?
30 wrz 10:59
miko: to już rozumiem to ale zobacz matura z matematyki podstawowa zad 7 tam jest podobnie L
strona ≤0 wykres na zielono zaznaczono tak jak u Ciebie ale jest inny przedział i tego nie
wiem
30 wrz 11:16
sushi_ gg6397228:
bo masz minusa przed nawiasami, wiec wszystko jest wtedy inaczej
30 wrz 11:32
miko: już wiem gdy − (x+1)(x−3)≤0 to przedział ( −
∞,−1> u<3,
∞)
− (x+1)(x−3)≥0 to przedział <−1,3>
Dzięki za wyjaśnienie wielkie Dzięki
30 wrz 12:27
vita38: f(x)=(m−3)x−1
20 mar 18:44