pomagacz:
Oj to długo czekać aż to powstanie, programowanie w LATEx−ie jest czasochłonne. Mógłbym pomóc,
ale z fizyki niezbyt dobry jestem
Jakub: Kiedy to będzie gotowa fizyka.pisz.pl, to nie wiem. Zresztą matematyka.pisz.pl też nie jest
gotowa, w takim sensie, że już zakończona. Cały czas dodaję nowe zadania, ostatnio z
informatora maturalnego. Tak więc pytanie brzmi, kiedy fizyka.pisz.pl będzie zdatna do użytku.
Plan jest taki, najpierw napisać wszystkie wzory, krótkie omówienie praw fizycznych, a
następnie dopisywać kolejne zadania, zaczynając od najprostszych. Rozwijanie fizyki.pisz.pl
jest jednak dużo trudniejsze, bo
1) W fizyce nie ma tylu schematycznych zadań co w matematyce. Z tego powodu fizyka jest dużo
trudniejsza do nauczenia (wytłumaczenia).
2) Fizyka opisuje świat realny i rysunki w zadaniach powinny go przypominać (choć trochę

).
Niestety jestem pozbawiony talentu rysunkowego. Do niedawna nie wiedziałem, nawet na jaki
program do rysunków się zdecydować. Ostatecznie robię je w Inkscape. Niestety wykonywanie
rysunku bez talentu i bez doświadczenie szalenie długo trwa. Przykładowo te korkociągi
http://fizyka.pisz.pl/strona/22.html
w układzie współrzędnych rysowałem chyba ze dwie godziny.
3) Nie wiem też, dla kogo ta fizyka.pisz.pl miałaby być. W gimnazjum nie rozwiązuje się już
zadań z fizyki. W liceum zaraz się przestanie
http://szkola.wp.pl/kat,108836,title,Licealisci-beda-sami-wybierac-przedmioty,wid,13805317,wiadomosc.html?ticaid=1d1df
Na studiach zazwyczaj się przerabia wybranie zagadnienia z fizyki, potrzebne na danym
kierunku. Komu więc jest potrzebny przegląd całej fizyki na poziomie dawnego liceum. Może
tylko tym, którzy wybierają fizykę rozszerzoną na maturze. Jednak ile ich będzie?
Pomimo powyższych trudności zamierzam dodawać nowe materiały do fizyki.pisz.pl, ale jakiegoś
imponującego tempa nie przewiduję.
gwiazda: Jakub dodawaj bo robisz dobrą robotę , a po drugie u mnie w technikum tylko są zadania na
sprawdzianach a teorii jedna definicja i tak będzie zawsze

A na studiach ja miałam z
każdego działu zadania ze zbioru Cedrika jeśli go znasz , więc robisz naprawdę dużo a mało
kto ogarnia fizykę
Kejt: jeśli chodzi o rysunki, to z chęcią pomogę

jestem w liceum plastycznym