sprowadź do postaci iloczynowej
zoska: Może mi ktoś pomóc


!
5a
2−10ab+15a próbowałam to rozpisać , potem obliczyć z delty ale nic mi z tego nie wychodzi.
POMOCY

!
30 wrz 07:26
;): To moze wyciagnij cos przed nawias? Albo powiedz co sobie oznaczylas za a , b , c.
30 wrz 07:50
;): To moze wyciagnij cos przed nawias? Albo powiedz co sobie oznaczylas za a , b , c.
30 wrz 07:50
tylko tyle:
5a(a − 2b + 3)
Jeśli 5a(a − 2b + 3) = 0, to a = 0 lub a = 2b − 3
30 wrz 07:57
zoska: Dla czego a=0? bardzo proszę o głębsze objaśnienie mi tego
ja robiłam to tak
5a(a−2b+3)
Δ=22−2*1*3
Δ=4−6
Δ=−2
30 wrz 21:37
sushi_ gg6397228:
Kobieto,
gdzie tu widzisz równanie kwadratowe
30 wrz 21:40
zoska: oj sory Δ wyglądała tak
Δ=22−4*1*3
Δ=4−12
Δ=−8
30 wrz 21:43
krystek: Polecenie jest jednoznaczne

rzedstaw w postaci iloczynowej!
tylko tyle zbędnie przyrównał do zera i zoska jest zagubiona i pisze bzdury z Δ.
Masz postać iloczynową 5a( ) i to koniec.
30 wrz 21:45
sushi_ gg6397228:
daj sobie w żyłe na obudzenie i przeczytaj co napisalem o 21.40
30 wrz 21:45
zoska: No właśnie G... widzę i G... wiem dla tego zaraz szlag mnie trafi.
30 wrz 21:46
krystek: 5a2 − 10ab +15a=5a(a − 2b+3) i koniec!
30 wrz 21:49
krystek: sushi zanim napiszesz zastanów sie co piszesz albo nie pisz nic!
30 wrz 21:51
krystek: zoska Δ liczysz gdy masz równanie kwadratowe ze względu na zmienną np a2 +1a −2
30 wrz 21:54
zoska: krystek

! Dziękuję CI bardzo za wsparcie i wstawieni się w mojej obronie to miłe.Matma to dla
mnie bardzo ciężki orzech do zgryzienia, ale mimo wszystko ją lubię.
30 wrz 21:55
krystek: Nie zniechęcaj się ! Nigdy nie przypuszczałam,że na tym forum takie uwagi będa !
Przecież pomagamy z własnej nieprzymuszonej woli!Ale cóż ,anonimowośc wyzwala takie odruchy!

dla Ciebie!
30 wrz 22:01