Podnieś do kwadratu
zoska: Pomocy


Podnieś do kwadratu
5+2
√3
30 wrz 06:29
tralala: (5+2P{3})2 = 25 + 20P{3} + 12 = 37 + 20√3
30 wrz 06:48
tralala: (5+2
√3)2 = 25 + 20
√3 + 12 = 37 + 20√3
sry za te pierwiastki
30 wrz 06:49
zoska: Serdeczne dzięki

!
teraz wydaje mi się to proste, a ja myślałam od D

strony.
tzn. że coś podniesione do kwadratu daje 5+2
√3.
Ale tak to jest jak się myśli Bóg wie o czym .
Jeszcze raz dziękuję.
30 wrz 07:20
pomagacz:
To używamy zawsze wzorów skróconego mnożenia zoska
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
a = 5
b = 2√3
(5 + 2√3)2 = 52 + 2*5*2√3 + (2√3)2 =...↑↑
30 wrz 09:31