matmaaa
Bolejący: Mam problem z dwoma logarytmami pewnie prostymi.:
1.) log√553√5
2.) log2√24√8
29 wrz 22:42
think: definicja logarytmu
logab = c ⇔ ac = b
1) podstawę logarytmu i liczbę logarytmowaną zapisz w postaci 5 do jakiejś potęgi
2) podstawę logarytmu i liczbę logarytmowaną zapisz w postaci 2 do jakiejś potęgi
29 wrz 22:45
Bolejący: A chociaz 1 przyklad zrobilby ktos

?
29 wrz 22:51
Trivial:
Jak widzę takie zadanie, to od razu myślę sobie:
1) Zamień podstawę na 5.
2) Zamień podstawę na 2.
29 wrz 22:51
Trivial:
| | log5 53√5 | | log55 + log53√5 | |
1. log√5 53√5= |
| = |
| = |
| | log5 √5 | | 0.5 | |
29 wrz 22:53
Trivial: Drugie analogicznie.
29 wrz 22:55
Maciek: (√5)x = 5(3st.)√5
29 wrz 22:55
Jack:
wg mnie lepiej jednak skorzystać z uwagi
think
29 wrz 22:57
Maciek: 51/2x = 5*51/3
29 wrz 22:57
Maciek: nie umiem tego napisać

jak opuścisz podstawy to Ci wyjdzie 8/3
29 wrz 22:58
Maciek: z definicji jest prościej
29 wrz 22:58
Trivial: Dla mnie nie jest.
29 wrz 22:59
Maciek: czyli tłumaczyć po kolei
29 wrz 23:00
Godzio:
A ja korzystam z gotowego wzoru i mam od razu wynik
29 wrz 23:01
Maciek: w drugim mi wyszło 3 czy ktoś już policzył?
29 wrz 23:02
Maciek: przez "6"
29 wrz 23:02
Trivial: przez 3.
29 wrz 23:03
Trivial:
Godzio korzysta z gotowego wzoru i ma od razu zły wynik.
29 wrz 23:04
Godzio: no literówka
29 wrz 23:04
Maciek: wyszło Wam 3 w tym drugim?
29 wrz 23:04
Godzio:
Nie,
4
√8 = 2
2 * 2
3/2 = 2
4/7
2
√2 = 2
3/2
29 wrz 23:05
Trivial:
Godzio, wiesz, że takie gotowe wzory to są czity tak?
29 wrz 23:07
Godzio: Troszkę
29 wrz 23:07
Eta:
29 wrz 23:08
Maciek: zgubiłem się z tymi 4/7
29 wrz 23:09
Maciek: dlaczego nie 7/2
29 wrz 23:09
ZKS:
Znowu literówka
Godzio.

4
√8 = 2
7/4
29 wrz 23:10
ZKS:
Hehe też walnąłem się
2
7/2
29 wrz 23:11
Maciek: skąd ta 4 w mianowniku?
29 wrz 23:11
Maciek: dzięki
29 wrz 23:11
29 wrz 23:12
Trivial:
| | lg4+lg√8 | | | | 4+3 | | 7 | |
log2√24√8 = |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | lg2+lg√2 | | | | 2+1 | | 3 | |
29 wrz 23:14