rozwiąż równanie trygonometryczne
sylwia: dana jest funkcja f(x)= 2sin2x−1, x∊R
rozwiąż równanie f(x−π/3)=0
29 wrz 22:20
Jack:
t=x−π/3
| | 1 | | √2 | | √2 | |
f(t)=2(sin2t− |
| )=2(sint− |
| )(sint+ |
| )
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
2(sint− |
| )(sint+ |
| )=0
|
| | 2 | | 2 | |
Odczytaj pierwiastki i wróć do podstawienia.
29 wrz 22:23
Godzio:
2sin
2x − 1 = − (1 − 2sin
2x) = − cos2x
| | π | | π | | π | | π | |
f(x − |
| ) = − cos(2(x − |
| ) = 0 ⇒ 2(x − |
| ) = |
| + kπ ⇒ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | 7 | | π | |
x − |
| = |
| + |
| * k ⇒ x = |
| π + |
| * k k ∊ C |
| | 3 | | 4 | | 2 | | 12 | | 2 | |
29 wrz 22:24