.
zet: Wykaż,że jeżeli n∊N i n nie jest podzielne przez 3 to n
2+2 jest podzielne przez 3.
robiłem tak:
Jeżeli n nie dzieli się przez 3 to znaczy,że jest postaci n=3k+1, albo n=3k+2 ⋀ k≥0
mam dla pierwszego warunku 3k+1:
n
2+2=(3k+1)
2+2=9k
2+6k+1+2=
3(3k2+2k+1)
dalej liczyć delte czy jak?
dla drugiego przypadku już dam radę

z góry dzięki za podpowiedzi.
29 wrz 21:52
think: a po co Ci delta, wystarczy ta wyciągnięta 3 przed nawias, miałeś wykazać że dzieli się przez
3, masz mnożenie 3*coś więc jest podzielne przez 3.
29 wrz 22:04
zet: aaaa...faktycznie dzięki, nie ogarnąłem
29 wrz 22:05