funkcje
zadanie: 1.wyznacz zbior wszystkich srodkow cieciw paraboli o rownaniu y=x2 przechodzacych przez punkt
A(0,2)
2. wyznacz zbior wszystkich srodkow cieciw okregu o rownaniu x2+y2−4x=0 przechodzacych przez
punkt A(0,0)
3. punkt A(2,5) jest srodkiem cieciwy paraboli o rownaniu y2=20x. napisz rownanie prostej
zawierajacej te cieciwe. blagam napiszcie co trzeba zrobic w kazdym z tych zadan co obliczyc?
29 wrz 21:25
zadanie:
29 wrz 21:52
zadanie:
29 wrz 23:07
Godzio:
No i co tu nie umiesz ?
29 wrz 23:08
zadanie: najbardziej nie rozumiem 3
29 wrz 23:13
Godzio:
y = x
2
Prosta przechodząca przez punkt A, zawierająca w sobie cięciwę ma postać:
y = ax + 2 ⇒ x
2 = ax + 2 ⇒ x
2 − ax − 2 = 0 (cięciwa ma 2 punkty wspólne z okręgiem)
Δ > 0 ⇒ a
2 + 8 > 0 dla a ∊ R
√Δ =
√a2 + 8
| | a + √a2 + 8 | | a − √a2 + 8 | |
x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a2 + 2a√a2 + 8 + a2 + 8 | | a2 + a√a2 + 8 + 4 | |
y1 = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
SAB = (xS,yS) = ( |
| , |
| ) = (a,a2 + 4) |
| | 2 | | 2 | |
x
S = a
Korzystam z tego, że y = ax
S + 2 = a
2 + 2
Odp: y = a
2 + 2 to jest ten zbiór
29 wrz 23:21
Godzio:
cięciwa ma dwa punkty wspólne z parabolą w tym wypadku
29 wrz 23:22
Godzio:
Wszystkie te zadania idą na jedno kopyto, że tak to określę, zaraz zobaczę na 3
29 wrz 23:25
Godzio:
y
2 = 20x
| y1 + y2 | |
| = 5 ⇒ y1 + y2 = 10 |
| 2 | |
Wyznaczam prostą przechodzącą przez A i B
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | a | |
y1 − y2 = |
| (y1 − y2) * 10 |
| | 20 | |
| | a | |
(y1 − y2) − |
| (y1 − y2) = 0 |
| | 2 | |
| | a | |
(y1 − y2)(1 − |
| ) = 0 ⇒ a = 2 lub y1 = y2 − to drugie nie ma sensu |
| | 2 | |
więc
y = 2x + b i A(2,5) ⇒ 5 = 4 + b ⇒ b = 1
y = 2x + 1
Chyba tak o ile się nie pomyliłem
29 wrz 23:37