matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz Pb i V
Gosia:
Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość czworościanu foremnego o krawędzi a=12
29 wrz 21:22
Mamba:
a
2
√
3
12
2
√
3
3*144
√
3
P
b
= 3*
=> P
b
= 3*
=> P
b
=
4
4
4
=> P
b
= 3*36
√
3
=> P
b
= 108
√
3
[cm
2
]
√
2
V =
*12
3
=> V =
√
2
*12
2
=> V = 144
√
2
12
lub tak:
12
√
3
12
√
3
a) H
2
+(
)
2
= (
)
2
=> H
2
+12 = 108 => H
2
= 96 => H =4
√
6
6
2
1
144
√
3
b) V =
*
*4
√
6
= 144
√
2
3
4
Jak widać to samo
Tyle
29 wrz 23:41