funkcje
zadanie: napisz rownannia stycznych do paraboli o rownaniu y2=36x i przechodzacych przez punkt A(2,9)?
jak to zrobic?
29 wrz 21:15
zadanie:
29 wrz 21:27
zadanie:
29 wrz 23:08
Trivial:
2yy' = 36
y−y
0 = y'(x
0)(x−x
0)
y−9 = 2(x−2)
29 wrz 23:10
Trivial: Nikt nie wspominał, że A nie należy do wykresu!
29 wrz 23:16
Trivial:
y
02 −9y
0 = 18x
0−36 /*2
2y
02 − 36x
0 − 18y
0 + 72 = 0
y
02 − 18y
0 + 72 = 0
Δ = 324 − 288 = 36;
√Δ = 6
Zatem równania prostych stycznych to przechodzących przez punkt A to:
29 wrz 23:50
Trivial: Można troszkę uprościć:
29 wrz 23:52
ICSP: Trivial a prosta pionowa?
30 wrz 11:32
Trivial: jaka prosta pionowa?
30 wrz 12:03