Oblicz na jakiej wysokości złamało się drzewo.
Sikorka: Potrzebuję pomocy z tym zadaniem

Drzewo o wysokości 12m złamał wiatr w ten sposób że jego wierzchołek oparł się o ziemię.
Oblicz na jakiej wysokości zostało złamane drzewo jeżeli złamana część tworzy z
płaszczyzną ziemi kąt o mierze 30stopni.
9 mar 16:19
Mariusz: rozwiązuje
9 mar 16:23
Mariusz: musimy tutaj zastosować trygonometrie ( tak będzie najprościej)
h- wysokość od ziemi do złamania
x- część złamana
h/x=sin 30
2h=x
x+h=12
h=4
9 mar 16:24
Sikorka: dlaczego 2h=x?
9 mar 16:33
Sikorka: aha już wiem bo sin30 to 1/2 tak?
9 mar 16:34