zadanie
tn: dla jakich m f−kcja
y=|m−2|x+2 przyjmuje wartości niedodatnie dla x < 1
?
29 wrz 20:54
tn: pomożecie?
29 wrz 21:49
Trivial: Zadania z parametrem są takie nudne...
29 wrz 21:57
Godzio: Dla x = 0 przyjmuje wartość 2 więc ...
29 wrz 21:59
Trivial: Więc?
29 wrz 22:00
Trivial: Och nie. Tylko nie to. Parametr m nie istnieje? :<
29 wrz 22:01
Godzio:
29 wrz 22:02
Godzio:
Trivial a propo tego co pytałeś że zaczęliśmy już, spowodowane jest to Euro 2012 więc
będziemy mieli dłuższe wakacje we Wrocku
29 wrz 22:03
Trivial: Ciekawe.
29 wrz 22:08
tn: gdyby zaś było dla x < 0, mógłbym znaleźć parametr m?
29 wrz 22:10
Godzio:
A wyobrażasz sobie funkcję liniową rosnącą przechodzącą przez punkt (0,2) i mająca wartości
niedodatnie dla x < 0 ? Bo ja nie
29 wrz 22:12
Trivial: Nie. Funkcja liniowa jest ciągła, a więc skoro dla x=0 przyjmuje 2, nie można przeskoczyć nagle
do wartości ujemnych. Można znaleźć m dla x<α, gdzie α<0.
29 wrz 22:13
tn: zatem dlaczego w pierwszym moim poscie nie mozna nie istnieje taki m?
29 wrz 22:42
Trivial: Przecież cały ten temat jest o tym.

Narysuj sobie i zobaczysz.
y = ax + 2 i wiesz, że a≥0
29 wrz 22:44
ZKS:
Chyba że tam jest nawias a nie moduł.
29 wrz 22:47
Godzio: To za dużo nie zmienia
29 wrz 22:49
tn: powstaje funkcja stała =2 lub rosnąca ≥2 czyli ta funkcja nie może przyjąć dla tych x < 1
wartości niedodatnich, czyli treść jest nieco dziwna.
Dzięki wielkie za pomoc ! już rozumiem
29 wrz 22:53
ZKS:
Tak to jest jak nie dokładnie polecenie się przeczyta.
29 wrz 22:54
Trivial: po prostu m∊∅ i to jest odpowiedź.
29 wrz 22:54
hose: ctg(|2x|) = 1
1 paź 12:10