Indukcja matematyczna
Andrzej: Przykład na który nie mam pomysłu niestety.
1−12+13...+12n−1−12n=1n+1+1n+2+12n
29 wrz 20:53
Andrzej: Podbijam
29 wrz 21:43
think: mam już duże braki ale ta równość nie zachodzi przecież
29 wrz 21:53
Eta:
już dla n=1 nie zachodzi !
29 wrz 22:05
b.: 1. dla n=1 zachodzi (1−12 = 12)
2. załóżmy, że równośc zachodzi dla pewnego n całkowitego dodatniego.
Cel: pokazać, że
(*) 1 − 12 + 13 − ... + 12n+1 − 12n = 1n+2 + ... 12n+2
dowód:
np. wychodzimy od lewej strony (*), korzystamy z zał. ind., itd.
30 wrz 10:09
b.: tak w ogóle to widzę tu sprzeczność:
,,Indukcja matematyczna Andrzej: Przykład na który nie mam pomysłu''
30 wrz 10:10