Udowodnij tożsamość
mario1214: 3√ 20+14√2 + 3√ 20−14√2 = 4
29 wrz 20:00
Trivial:
3√20+14√2 + 3√20−14√2 = x /3 //(a+b)3 = a3+b3 + 3ab(a+b)
20+14√2 + 20−14√2 + 33√20+14√2*3√20−14√2(3√20+14√2+3√20−14√2) = x3.
40 + 33√400−392x = x3
x3 − 6x − 40 = 0
1 0 −6 −40
4 4 16 40
1 4 10 0
(x−4)(x2+4x+10) = 0
x = 4.
29 wrz 20:26
Eta:
(a−b)
3= a
3 −3a
2b +3ab
2−b
3
(2−
√2)
3= 8 −12
√2+12−2
√2 = 20 −14
√2
(2+
√2)
3=...... = 20+14
√2
i mamy:
3√(2+√2)3 −
3√(2−√2)3= ........ = 4
29 wrz 20:27
Eta:
w ostatnim zapisie, oczywiście ma być + między tymi pierwiastkami
29 wrz 20:32
Trivial:
Jak dla mnie zauważenie z marszu takiego czegoś, co zauważyła
Eta jest za dużym wyzwaniem.
Metoda bezmyślna działa zawsze.
29 wrz 20:49
Eta:
29 wrz 20:50
mario1214: WIELKIE dzięki!
29 wrz 20:52
krystek: Trzeba miec za soba bagaz doświadczeń jak
Eta ,która jest niezawodna!
29 wrz 20:54
Trivial: No tak, ale taka metoda nie zadziała zbyt dobrze dla większych liczb.
29 wrz 20:55
Eta:

dla
krystek
29 wrz 20:58
Trivial:
Dla mnie nie? :<
29 wrz 21:04
Eta:

dla
Triviala
29 wrz 21:08
krystek: Dla Was
29 wrz 21:10
Trivial:
29 wrz 21:12