rownanie z parametrem
Natalek: Dla jakich wartości parametru m punkt wspólny prostych y= 2x + 4 i y= x - m należy do
II ćwiartki układu współrzędnych?
Bardzo prosze o jakies wskazowki
9 mar 16:10
Mickej: m∈<2;4>
9 mar 16:35
Anik: założenie
w II ćwiartce x < 0,y > 0
Jeżeli proste posiadają punkt wspólny to 2x+4=x-m.
Po przekształcaeniu x=-4-m. Zgodnie z założeniem x< 0, zatem -4-m<0.
Rozwiązując tę nierówność otrzymujemy , że m>-4
Następnie przekształcam pierwsze równanie i otrzymuję, że x=(y-4)/2
Drugie równanie przekształcam i otrzymuję, że x=y+m.
Przyrównuję pownownie równania do siebie : (y-4)/2=y+m.
Po przekształceniu otrzymuję y=-2m-4.
Zgodnie z założeniem y>0, zatem -2m-4>0.
Rozwiązując tę nierówność otrzymuję, że m<-2.
Jeżeli m>-4 i m<-2 to mamy, że m∈(-4,-2).
ODP. Dla m∈(-4,-2) punkt wspólny podanych prostych należy do II ćwiartki układu
współrzednych.
9 mar 16:40
Mickej: no fakt zle sobie w głowie policzyłem
9 mar 16:44
Natalek: dzieki za rozwiazanie zadania
9 mar 20:56