ciągi !!
Pomocyy :): Dany jest ciag okreslony wzorem: an = n10 − 4n− 12 dla n>=1.
ktorym wyrazem ciagu jest liczba 0 ?
uzasadnijcie to ok ?
29 wrz 19:42
Gustlik: n10 − 4n− 12 = 0
Skorzystaj z tw. Bezouta oraz z tw. o pierwiastkach całkowitych wielomianu.
Kandydatami są: 1, 2, 3, 4, 6, 12 (ujemneodpadaja, bo n€N+). Wstaw te liczby za n i oblicz
wartość tego wyrazu.
29 wrz 23:57
Godzio: Chłopak się namęczy, a pierwiastków wymiernych nie ma

a
n = n
10 − 4n − 12
n = 1 ⇒ a
n = 1 − 4 − 12 = − 15
n = 2 ⇒ a
n = 1024 − 8 − 12 = 1004
Nie ma takiego n, więc liczba 0 nie jest żadnym wyrazem ciągu
30 wrz 00:09
Eta:
Gustlik jestem ciekawa, jakie te pierwiastki ?
30 wrz 00:09
Godzio: albo dziewczyna
30 wrz 00:10
Eta:
myślę,że taki miał być an= n2 −4n −12
30 wrz 00:11
Gustlik: Ja wiem, tylko chciałem naprowadzić.
30 wrz 00:21
Eta:
Na co "naprowadzić" ? na wycieczkę do Londynu ?
30 wrz 00:48
b.: Godzio: wniosek, że nie ma takiego n jest przedwczesny − to prawda, ale z tego co napisałeś to
jeszcze nie wynika
30 wrz 11:47
Miś:
b. co jest przedwczesne? To co napisał Godzio jest czystą prawdą.
30 wrz 13:14
Vax: b ma rację, należałoby jeszcze pokazać, że f(n) = n10 −4n−12 dla n ≥ 1 jest ściśle
rosnąca.
30 wrz 14:35
Miś:
No OK! Ale to akurat jest spełnione!
30 wrz 15:05
Miś:
Nie musi być ściśle rosnąca dla x≥1 wystarczy, że jest funkcją monotonicznie niemalejącą.
30 wrz 15:11
Vax: Jest spełnione, ale trzeba to udowodnić, o to zapewne chodziło b.
30 wrz 15:11