uproszczenie wyrazenia
potrzebujacy: jak to uproscic?
a3 + b3 + c3 −3abc
29 wrz 18:59
Trivial:
Ale to jest wystarczająco proste.

Daj całe polecenie.
29 wrz 19:06
potrzebujacy: to jest cale zadanie
29 wrz 19:08
iwokra: a3 + b3 + c3 −3abc
30 wrz 15:20
iwokra: Prosze o pomoc w rozłożeniu na czynniki, a nie uproszczeniu
30 wrz 15:33
pigor: ... np. tak ;
a3+b3+c63−3abc= a
3+3a
2b+3ab
2+b
3+c
3−3a
2b−3ab
2−3abc=
= (a+b)
3+c
3 −3ab(a+b+c)= (a+b+c) [(a+b)
2−(a+b)c+c
2] −3ab(a+b+c)=
= (a+b+c) (a
2+2ab+b
2−ac−bc−3ab=
(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−ac−bc) . ...
30 wrz 15:47
iwokra: Bardzo dziękuję pigor
30 wrz 17:35