29 wrz 18:22
Trivial: Zadania prościutkie. Próbowałeś nawet?
29 wrz 18:35
:|: chodzi o to że muszę to zrobić nie na procenty tylko równaniem

wiem jak to obliczyć na procenty ale nie wiem czy nauczycielka sie przyczepi.a na równanie to
nie rozumiem
29 wrz 18:47
:|: 1
a) f(t)= 120 +28 t, t ∊ N+ i t≤24, po 15 miesiącach nic z tego nie rozumiem
29 wrz 18:49
:|: proszę pomóż muszę jutro z tych zadań odpowiadac
29 wrz 18:56
Trivial:
a) 85% * 35 zł = 28 zł
Każdego miesiąca będzie otrzymywał 28 zł, czyli:
t − liczba miesięcy
f(t) = 120 + 28t. ← tyle będzie miał po t miesiącach oszczędzania.
Pozostałe założenia to kosmetyka.
b) 120 + 28t = 4.5*120 ← wyliczyć t.
29 wrz 19:02
:|: 120+28t=540
540−120=28t
28t=420//:28t
t =15 ok?
a to 2 zadanie
a)
240l−−−−−−x
20l−−−−−−−−1min
x=240l*1min20l=12min
b) w odpowiedziach jest tak: v(t) =240 −20 t, t∊<0,12>
29 wrz 19:17
Trivial: OK, tylko trzecia linijka piszemy //:28, a nie 28t
29 wrz 19:19
:|: chodzi o to żebym rozumiał co pisze
29 wrz 19:19
:|: w tym 2 b Trivial napisz tak tak w 1 co do czego jest
29 wrz 19:20
Trivial:
a) masz OK.
b) mamy 240 litrów w zbiorniku. Każda minuta powoduje wypływ 20 litrów, czyli:
v(t) = 240 − 20*t.
Ale liczba litrów w zbiorniku nie może być ujemna, tak samo jak czas, zatem trzeba dodać
założenie:
t − nie jest ujemne → t≥0
zbiornik pusty, gdy t=12 min, czyli t≤12
t∊[0,12].
29 wrz 19:30
Trivial: oczywiście chyba nie muszę dodawać, że t − liczba minut od odkręcenia kurka.
29 wrz 19:31
:|: mam jeszcze 2 zadania Trivial
29 wrz 19:51
29 wrz 20:08
:|: w 1 b pomóż i 2 całe :\
29 wrz 20:10
Trivial: A nie możesz sam popróbować? To naprawdę jest dosyć proste.
29 wrz 20:12
:|: zrobiłem w 1 te 3 podpunkty reszty nie dam już dzisiaj rady bo mam naukę z chemii.
Dzieki za pomoc Trivial
29 wrz 20:31
Trivial: proszę. ;>
29 wrz 20:32