wielomiany
pluszak: czesc, mam mały problem z równaniem:
−125 x3 + 15x +2=0
czy mógłby mi ktoś pomoc?
29 wrz 17:25
Trivial:
Twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu...
w(x) = −125x
3 + 15x + 2
P = {±1, ±2}
125 = 5
3, więc:
Q = {±1, ±5, ±25, ±125}
−125 0 15 2
−125 25 10
0 − AHA! Mam cię!
!
| | 1 | |
w(x) = (x+ |
| )(−125x2 + 25x + 10) |
| | 5 | |
Δ = ...
x
1, x
2 = ...
29 wrz 17:36
Dwalin:

β
29 wrz 17:38
Dwalin: Wytłumaczyłem Ci powyższym rysunkiem?
29 wrz 17:39
pluszak: Trvial, dziekuje Ci bardzo

zrozumiałem
29 wrz 17:42
pluszak: kurcze, mam problem z jeszcze jednym przykładem, robie wszystkie przykłady ta tabelka hornera i
przy zadnej z liczb nie wychodzi mi 0..

−8x
4 + 10 x
3 − 5x
2 + 10x +3
29 wrz 17:54
Trivial:
P = {±1, ±3}
Q = {±1, ±2, ±4, ±8}
| | 1 | | 3 | |
Spróbuj x0 = − |
| lub x0 = |
| |
| | 4 | | 2 | |
29 wrz 18:01
pluszak: ok, dzieki
29 wrz 18:08
Dwalin: Pluszak, obraziłem się na Ciebie ponieważ mi nie podziękowałeś. Żegnam Cię ozięble.
29 wrz 18:08
pluszak: przepraszam, ze tak głowe zawracam, ale jak podstawiam 1/4 do tabelki to nie wychodzi mi 0, a
jak podstawiam normalnie pod równanie to wychodzi 0, tylko ze tutaj nie umiem poradzic sobie z
dzieleniem...
29 wrz 19:48
29 wrz 19:48
pluszak: kurcze wyszło mi, ja sie tu mecze jak głupi przez to ze tego minusa nie zauwazyłem, sorki za
kłopot
29 wrz 19:52