okręgi
kam: proszę pomóżcie
w romb o kącie ostrym 60 stopni wpisano koło o polu S. oblicz pole tego rombu.
dziękuję z góry
29 wrz 17:10
mim: dobrze napisałeś treść
29 wrz 19:08
Trivial: Polecenie dobre, czemu nie.
29 wrz 19:14
kam: polecenie jest dobrze, ale w dalszym ciągu nie wiem jak ruszyć. dzieliłam na trójkąty
równoboczne... nic nie wychodzi
29 wrz 19:18
kam: może chociaż jakaś podpowiedź
29 wrz 19:29
Trivial: Jak na razie nie wiem jak to zrobić. Ale na pewno da się to rozwiązać, bo istnieje dokładnie
jeden taki romb.
29 wrz 19:32
dfd:

P = π
12d
12
29 wrz 19:40
kam: w odpowiedzi mam 8S
√3/3π

?
29 wrz 19:40
pomagacz:

masz romb, a w nim koło o polu S=πr
2
czerwona kreska to r oraz wysokość trójkąta prostokątnego o kątach 30
o−90
o−60
o, za pomocą
tego trójkąta możesz obliczyć za pomocą
r połowy przekątnych rombu. Musisz przedstawić r
za pomocą S
29 wrz 19:40
29 wrz 19:42
kam: a więc tak:
s/π=r
2
korzystam ze wzoru na pole rombu 1/2xd1xd2

pytam, bo coś mi nie wychodzi
ale będę próbować dalej
29 wrz 20:13
kam: kurcze no nie wychodzi mi
29 wrz 20:35
Eta:
| | h | |
h= 2r |
| = sin60o => a=...... |
| | a | |
a
2=.....
P= a
2*sin60
o=....
dokończ, otrzymasz tę odp
29 wrz 20:45
kam: ale ja nie miałam jeszcze sin
29 wrz 20:51
Eta:

Na przyszłość pisz ,że jesteś w gimnazjum
skorzystaj z trójkąta prostokątnego o kątach 60
o, 30
o , 90
o
a=.....
29 wrz 21:19
Eta:
P= a*h=.....
29 wrz 21:20
kam: coś robię źle, czy wynik 8S√3/3π jest dobry?
29 wrz 21:33
kam: kurcze, no nie mogę tego załapać
29 wrz 21:48
Eta:
tak
| | S | | a√3 | |
h= 2r = 2√ |
| i h= |
| |
| | π | | 2 | |
| | 4 | | S | | 4√3 | | S | |
a= |
| *√ |
| = |
| *√ |
| |
| | √3 | | π | | 3 | | π | |
| | 8S√3 | |
P= a*h =............= |
| |
| | 3π | |
29 wrz 21:59
kam: ja tworzyłam niesłychane historie

dopiero do mnie dotarło
Eta, dziękuję bardzo bardzo serdecznie. Pomagacz, również Tobie dziękuję

teraz mogę się spokojnie położyć spać (chociaż mama już zagląda od godziny i kiwa głową, że
jeszcze siedzę)
Pozdrawiam
29 wrz 22:32