wielomiany
patryk: hej, mam trunde zadanie..
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x +2 wynosi 7, a reszta z dzielenia tego wielomianu
przez x−1 wynosi 1. znajdz reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian (x+2)(x−1)
czy mógłby mi ktos pomoc?
29 wrz 16:51
patryk:
29 wrz 16:58
29 wrz 17:01
patryk: niestety dalej mi to nie pomaga, nie umiem tego obliczyc
29 wrz 17:30
patryk: kurcze prosze o pomoc
29 wrz 18:58
exowny: Z treści zadania wynika, że W(−2)=7, a W(1)=1, zatem:
W(−2)=S(−2)(−2+2)(−2−1) + a(−2) +b
W(1)=S(1)(1+2)(1−1) + a + b
7=−2a + b
1= a + b
Rozwiąż ten układ a otrzymasz wynik

.
29 wrz 19:09
patryk: a co osnacza literka S?
29 wrz 19:28
patryk: aha i wyszło mi :b=3 a=−2
w odpowiedzi mam: −2x+3, wiec jak mam to poprawnie zapisac na koncu?
29 wrz 19:44
patryk: ?
29 wrz 19:56
patryk: kurcze bardzo prosze o pomoc...
29 wrz 20:16
exowny: Teraz wstaw to do postaci ax +b.
29 wrz 20:22
exowny: Literka S oznacza wielomian który dzielimy przez (x +2)(x−1).
29 wrz 20:24
patryk: ok, dziekuje bardzo
29 wrz 20:25