rownanie
Stokrotka: Rozwiąż metodą graficzną równanie:
m(4
x−2
x)=1−m
| | 1 | |
doszłam do postaci t2−t+1= |
| |
| | m | |
narysowałam lewą stronę i nie wiem co dalej.. pomoże mi ktoś ?
29 wrz 16:28
Grześ: Jestem peny, że nie takie było polecenie do zadania.

A określisz dokładnie co kryje się u Ciebie pod słowem "rozwiąż"
29 wrz 17:39
Sabin:
| | 1 − m | |
Zamiast twojej postaci proponuję t2 − t = |
| , gdzie m ≠ 0 oraz t > 0.
|
| | m | |
Zauważ że skoro zmienną jest t, to dla ciebie funkcja po prawej stronie równania jest funkcją
stałą − czyli poziomą linią prostą na wykresie.
Sprawdź w ilu miejscach przetnie się taka linia prosta z wykresem twojej funkcji. To będą
rozwiązania.
29 wrz 17:47
Stokrotka: rozwiąż czyli wyznacz ile rownanie ma to rozwiazan wzgledem parametru m .
a mozesz mi to narysowaC? bo narysowałam, wyszla mi parabola, prowadze te proste ale nie
wychodzi mi tak jak w odpowiedziach
29 wrz 18:04
Trivial:
Ja tam wolę pierwszą postać:
y(t) = t
2−t+1
Rysujemy:
t>0
Dla t=0 mamy
y(t) = 1.
Czyli:
| | 1 | | 1 | |
1 rozw dla |
| = q lub |
| ≥ 1 |
| | m | | m | |
I teraz wyznaczyć m.
29 wrz 18:12
Sabin:
O, już masz wyjaśnienie, nawet w swojej wersji zapisu.
29 wrz 18:14
Skipper:
Nie wiem czy tak można ...wszak pierwotna funkcja parabolą nie jest ...
Moim zdaniem należy rozpatrywać funkcję y=4x−2x. Wykresem tej funkcji nie jest parabola.
29 wrz 18:39
Sabin: To już wiesz, że można...
29 wrz 18:41
Trivial: Jeszcze trzeba dodać potem, że dla m = 0 mamy 0 rozw.
29 wrz 18:43
Skipper: Moim zdaniem należy narysować wykres y=4
x ... odjąć od niego wykres y=2
x ... a potem
"nałożyć"
29 wrz 18:54
Skipper: No widzisz Sabin .... wiem, że nie można

!
29 wrz 18:55
Trivial:
Ale odwzorowanie
t: R∍x → 2x=t ∊ (0, +∞)
jest bijekcją, więc śmiało możemy robić tą metodą.
29 wrz 18:57
Skipper: ... tak samo trywialne jak dla m=0
29 wrz 19:09
Stokrotka: i tak nie wychodzi
29 wrz 20:54
Sabin:
Drogi Skipperze: skoro twierdzisz, że nie można, to uzasadnij

To jest absolutnie poprawny sposób.
I już widzę, jak graficznie za pomocą kartki papieru i ołówka odejmujesz funkcję 2
x od 4
x...
29 wrz 21:10
Sabin:
Ach, zapomniałem. Co ci nie wychodzi Stokrotko? Postaraj się i napisz swoje rozwiązanie, byśmy
mogli pomóc ci znaleźć błąd.
29 wrz 21:11
Trivial:
| | 1 | | 3 | |
0 rozw. dla |
| < |
| lub m = 0 |
| | m | | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 4 | | 1 | |
1 rozw. dla |
| = |
| ⇔ m = |
| lub |
| ≥ 1. Zauważamy, że m>0, zatem: |
| | m | | 4 | | 3 | | m | |
m ≤ 1 i m > 0
| | 4 | |
2 rozw. dla m ∊ (1, |
| ) |
| | 3 | |
29 wrz 21:11
Stokrotka: Już wszystko wiem ! bardzo wam dziekuje za pomoc

buziaki
29 wrz 22:23